Ето ги всички поверия за 29 февруари

29 Февруари 2024 | 14:14
0 коментара
Любопитно
България
Ето ги всички поверия за 29 февруари

Смята се, че бебетата имат магически сили 

Високосният ден определя какво ще е времето през годината 

 

Родените на 29 февруари не бива да се плашат от пожари и наводнения!

Веднъж на всеки четири години годината е високосна и вместо обичайните 365 тя има 366 дни, като допълнителният ден се прибавя към най-краткия месец - февруари.

По тази причина според поверията родените във високосния ден се смятат за уникални късметлии. Хората, които са се появили на бял свят на 29 февруари, няма нужда да се страхуват от природни явления, тъй като стихиите няма да ги засегнат, гласи още народното творчество.

 

В някои култури вярват, че бебетата, родени на 29 февруари, притежават специални или магически сили заради рядката дата. Това може да включва всичко - от късмет до повишено чувство за интуиция. В други култури пък смятат, че родените на 29 февруари живеят по-дълго. Общото между различните вярвания е, че децата, които са родени през високосната година, са щастливи.

Съществуват поверия, според които времето на 29 февруари може да предскаже какво ще е предстоящото лято. Например ако високосният ден е бурен и дъждовен, лятото ще бъде много горещо.

С 29 февруари са свързани и куп селскостопански суеверия. Според едно от тях посевите, засадени на този ден, може да имат уникална съдба и много добра реколта.

Напук на суеверията да не се сключва брак на 29 февруари, тъй като това ще доведе до нещастие и крах на връзката, тази година традициите се преобръщат с главата надолу. И вместо да бягат като дявол от тамян, все повече млади двойки се втурват да увековечат любовта си именно на тази дата. Влюбените вярват, че сватбата на 29 февруари, която се случва само през високосните години, може да има много интересни и символични аспекти. Тъй като денят се появява само веднъж на всеки четири години, сватбата на тази дата може да бъде символ на рядкост и уникалност. Тя може да подчертае специалността на връзката и ангажимента към другия.

От друга страна изборът да се сключи брак точно на този ден може да бъде възприет и като израз на смелост и готовност за справяне с предизвикателствата във връзката. Сватбата на 29 февруари се приема като символ за силна връзка и траен брак. Да кажеш "да" на този ден се тълкува като обещание за вярност и преодоляване на времето заедно.

 

Бум на сватбите във високосния ден
Бум на сватбите във високосния ден

 

До момента три млади двойки от Пловдив са избрали 29 февруари за начало на съвместен съюз, три двойки от Варна, две от Хасково и четири от София.

Въпреки всички суеверия - добри и лоши, родените през високосна година се считат за големи късметлии. Изчисленията показват, че родените на тази дата в света са малко над четири милиона, или около 0,0686% от населението на Земята. Така че шансът да се родиш на високосна година е приблизително 1 на 1500.

 

Катастрофа помрачава уникалната дата 

Може би най-драматичното събитие на 29 февруари е катастрофата на перуански Боинг-737 в Андите през 1996 г, когато загиват 123-ма души на борда.

 

Загиват 123-ма души
Загиват 123-ма души

 

Няколко години по-рано също лошо събитие помрачава високосния ден. През 1988 г. южноафриканският архиепископ Дезмънд Туту, Нобелов лауреат за мир, е арестуван с още 100 духовни лица след 5-дневен протест срещу политиката на апартейд.

Добавете Вашия коментар

TOP