Ето ги кандидатите за кметове и съветници в Благоевградска област

29 Септември 2023 | 10:22
8 коментара
Общество
Благоевград
Ето ги кандидатите за кметове и съветници в Благоевградска област

Регистрациите на кандидатите да влязат в местната власт на 14-те общини в Благоевградска област приключиха и показаха стряскащи резултати – 57 са кандидатите за общински кметове, а над 1800 ще се борят да влязат в общинските съвети. Още около 400 са кандидатите за селски кметове.

В 3 общини – Белица, Сатовча и Хаджидимово, общинските кметове вече са ясни: това са досегашните управници Радослав Ревански, Арбен Мименов и Людмил Терзиев, срещу които не се е осмелил да се изправи нито един кандидат за кметското кресло. Същото е положението и в 60 села в областта, където има само по 1 кандидат за кмет и той ще спечели изборите дори ако единствен гласува за себе си.

А. Мименов Р. Ревански Л. Терзиев

В останалите селища битките ще са ожесточени.

Преглед на имената, кандидатирали се за кметове и съветници, показва общи закономерности. Масово досегашните съветници пак напъват за съветническо място, но в повече случаи това става под знамето на друга партия или коалиция, където са намерили пристан.

Във всички общини левите избиратели ще са раздвоени между столетницата БСП и отрочето й „Левицата”, която навсякъде е обрала вътрешната опозиция на червената партия. Още преди официалния старт на предизборната кампания тя започна в социалните мрежи, при това с много кал. Стотици тролове, скрити зад измислени профили, бълват доноси срещу конкуренцията и съвсем объркват избирателя, който и без това вече е станал разноглед от богатия избор, който му предлагат знайни и незнайни кандидати. Каква е картинката по общини?

БАНСКО 

4-ма са кандидатите за кмет: Марио Граченов от ПП-ДБ, Костадин Юнчов от „БСП за България”, Зорница Немцева от „Възраждане“ и независимият досегашен заместник-кмет Стойчо Баненски. Последният кмет на Банско Иван Кадев е от единиците свои колеги, които не се кандидатираха за нов мандат.

Банскалии ще си структурират ОбС измежду 8 съветнически листи. За 17-те места в съвета кандидатите са общо 67. Отсега може да се прогнозира, че следващият председател на ОбС ще е настоящият заместник областен управител Александър Мацурев, който води листата на ГЕРБ.

От 4-те селища в общината с избираеми кметове най-голям е напливът към кметското място в гр. Добринище, където кандидатите са 4-ма. Сегашният кмет Петър Галчев не е сред тях. Основната битка ще е между Иван Сакарев, който през 2019 г. бе независим кандидат за кмет, а сега е избрал ПП, и Иван Панчев от ГЕРБ.

БЕЛИЦА

На 29 октомври в Белица изборите ще са само за общински съветници. Причината е, че Белица е единствена в областта общината, в която във всички селища има само по 1 кандидат за кмет и той е от ДПС. Общинският управник Радослав Ревански има зад гърба си два доста успешни мандата и никой не може да му попречи да влезе и в третия. 4 са и съветническите листи, от които тези на ДПС и ГЕРБ са пълни – с по 13 кандидати.

БЛАГОЕВГРАД

В областния център на Пиринско битката за властта ще е най-ожесточена. Тук за кмет са се регистрирали 12 кандидати, а съветническите листи са 24 с общо 538 кандидати за съветници.

За първото кресло ще се борят бившият областен управител Николай Шушков, сегашният кмет Илко Стоянов и предшествениците му Румен Томов и Атанас Камбитов, бившият заместник-кмет Венелин Трошанов, 2-ма депутати – Цвета Рангелова и Станислав Богдански, 1 бивша съветничка – Елена Атанасова, плюс Методи Байкушев, Кирил Габеров, вечния кандидат Атанас Киряков, както и появилия се в последния момент Александър Тодоров.

В листите сред по-любопитните са тези на ПП „Свобода”, събрала отцепниците от коалицията на експредседателя на ОбС Радослав Тасков – д-р Владимир Таковски и Захарин Хаджийски. Към тях се е присъединил Валери Манов, който в миналия ОбС влезе като съветник от ПП МИР, и ресторантьорът Радослав Митрев, който в последната РИК – Благоевград бе представител на ИТН.

Бившият съветник от ВМРО Иван Ризов, който напусна новата листа в знак на протест, че за водач е определен човек извън партията, сега е начело на „Консервативна България”.

Предизборната кампания започва и с нея започва голямото подлепване на стени, фасади и улични лампи с ликовете на кандидатите

Самият Тасков пък е събрал в листата на ВМРО-БНД останалите му 2 съветнички от вече бившата МК /ЕНП-СДС-БДО/ А. Мазурска и Сл. Гелишева, бившия депутат от ГЕРБ Йордан Андонов, юриста на ОбС Теодор Тошев, както и бившия „глас“ на екскмета Румен Томов, която на предишните местни избори не успя да стане съветник от МИР – Злата Ризова.

„Левицата“, водена от адв. Албина Анева, е пълна с вече бивши членове на БСП начело с досегашния съветник Иван Станчев. Тук са и неизменните й спътници във всички листи напоследък д-р Петър Гайдарски, ексобластният управител Валери Смиленов и адв. Мариан Биков. Изненадата в листата е присъствието на бившия главен архитект на Благоевград Васил Тинчев, който беше лидер на ДСБ и дори кандидат през 2011 г. за кмет на Благоевград от Синята коалиция.

Листата на БЗНС отново е начело със съветника от много мандати и концесионер Христо Ковачки, а след него за сефте земеделци са се писали бившият собственик на регионална телевизия Стоян Реджов и бизнесменът Валери Байрактарски. Последният по-рано бе кандидат-съветник от АБВ, но напусна партията заради взето на местно ниво решение за подкрепа през 2015 г. на кандидат-кмета на ГЕРБ.

В 12 от селата на общината кметовете вече са ясни, защото имат само по 1 кандидат – Изгрев, Бистрица, Бучино, Делвино, Дренково, Еленово, Зелен дол, Лешко, Марулево, Покровник, Селище и Логодаж. От останалите села най-кървава ще е надпреварата в Падеш, където за кметския пост ще има 6-има кандидати

ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Кандидатите за кмет в Гоце Делчев са дългогодишният управник Владимир Москов, заради когото общината е с трайното клеймо „червена“, Костадинка Богданова, директорът на местната ПГ Ангел Живков и Костадинка Джагълова. В общината ще избират за съветници измежду 6 листи със 137 кандидати. В листата на ВМРО, която е в коалиция с НДСВ, е бившата директорка на местната болница д-р Мария Радойкова, а бившият зам. председател на ОбС Ангел Гераксиев сега води листата на „Левицата”. Начело на ДПС е застанал областният лидер на Движението Ведат Хюсеин.

В Корница и Брезница има по един кандидат за кмет от ДПС, но в Лъжница и Мосомище са се кандидатирали по 4-ма, като Лъжница е единственото село, където НДПС се е осмелило да изправи свой кандидат срещу този на ДПС.

ГЪРМЕН

За разлика от изборите през 2019 г., когато кандидатите за кмет в Гърмен бяха 7, сега са само 4-ма, а две от имената се повтарят – на настоящия управник от ДПС Феим Иса и на бившия Ахмед Башев. Последният дори беше депутат от Движението, докато Доган не му вдигна „червен картон”, затова сега е кандидат на „Граждани на общината”. Срещу двамата кметове ще се изправят Осман Мисирков и Мустафа Люманков.

В 8-те съветнически листи, които са регистрирани за предстоящия вот, има 70 кандидати, като в Партия на зелените има още една бивша кметица – Минка Капитанова. Без реални избори ще бъде 29 октомври за селата Балдево, Горно Дряново, Марчево, Ореше и Осиково, където кандидатът за кмет е само по един. В с. Огняново впечатление прави, че кметицата от 30 г. Димитрия Гюрова се е отказала от по-нататъшно кметуване и в битката за стола й влизат върлият й опонент Иван Ижбехов и още двама претенденти.

КРЕСНА

Бивш лидер на ГЕРБ, сега от „Обединени земеделци“ – Тодор Гюрев, бивш социалдемократ, сега от ПП-ДБ – Антон Драчев, и бивш член на БСП, сега независим – Николай Георгиев, са тримата кандидати за кмет, между които ще избират в Кресна. Листите са само 5, а името на БСП в доскорошната силна червена община не фигурира никъде, след като Корнелия Нинова в последния момент излезе от коалицията с „Левицата”, като пътьом иззе правомощията на Мая Божинова като председател на местната соцпартия. Божинова и досегашните зам. кметове в екипа на Н. Георгиев – Валентин Стоичков и Георги Георгиев, не й се подчиниха и сега са в „лявата“ листа. Общо кандидатите за съветници тук са 31.

В с. Горна Брезница изборите ще минат без всякаква интрига с един кандидат, а за останалите 2 села към кметствата са се запътили общо 7 мераклии.

ПЕТРИЧ

След 20 г. в изгнание в София известният бизнесмен, собственик на складове, шивашки цехове и многомилионни дългове към банките Костадин Лялев изненадващо се върна в родния Петрич и реши да се кандидатира за кмет от „Български възход”. Лялев ще се бори за гласовете на съгражданите си заедно с още 7 кандидати – ексдепутата от ГЕРБ, вече „зелен“, Димитър Танев, Марио Костадинов, Илиан Ушев, Константин Качулев, Кирил Танушев, Любомир Георгиев и сегашния кмет от ГЕРБ Димитър Бръчков.

Много са и съветническите листи – цели 23 с 305 кандидати.

Съветниците от мандат 2019-2023 са кандидати и сега, макар и с малко промени. Живко Карадалиев от „Движение Заедно за промяната“ на тези избори е евроляв, а изхвърлените от БСП експредседателка Йорданка Атанасова и Димитър Капитанов са в попрището на кандидат-съветници от „Бъдеще за родината“. В листата на ГЕРБ впечатление прави, че кандидатът за кмет не е в нея, което може да означава само убеденост, че Бръчков ще спечели новия мандат.

9 от селата на общината вече са с избрани кметове, а за останалите има средно по 5-има кандидати.

РАЗЛОГ

Бившият кмет Красимир Герчев и заместилият го Венцислав Гърменов ще направят интригата в кметските избори на Разлог, защото и двамата ще разчитат на гласоподаватели от ГЕРБ. Освен тях кандидати за кмет са още Радослав Кирев и Велина Кулина, шефът на вътрешно отделение в МБАЛ – Благоевград д-р Румен Кондев и бившият независим съветник Христо Зайков.

В 11-те кандидатсъветнически листи в битка за 21-членния ОбС влизат 148 кандидати. Ексдепутатът Иван Димитров очаквано е начело на коалиционната листа на ПП-ДБ, а начело на Движение „Напред, България“ е вписана дъщерята на покойния зам. кмет и дългогодишен управител на ВиК Благой Дункин – Надежда Дункина.

Листата на ССД се води от бившия съветник Захари Беличенов, който преди години бе отстранен от ОбС заради гласуване за МБАЛ.  В с. Баня и Добърско има най-много кандидати за кметове – по 4-ма, като в Добърско сред претендентите за поста е и настоящият селски управник.

САНДАНСКИ

Наред с настоящия кмет Атанас Стоянов, който избра да се регистрира като независим, в битката за кмет на Сандански влизат Марио Костурков, Теодора Димитрова, Веселин Янакиев, Димитрина Недина и Стоян Стоев. За ОбС битката ще е между 13 партии и коалиции и 2 независими съветнички с общо 275 кандидати.

В листата си „Левицата” е заложила за водач на известния адвокат Иван Чолаков, следван от председателя на Клуба по борба „Спартак“ Иван Туджаров. Срещу тях ще се изправи листата на БСП начело с бившия съветник Младен Тимчев. Другите са опитният политик Яне Янев с основаната от него РЗС, а ексдепутатът от ИТН Христо Гушков – с партията на Стефан Янев, на когото пристана. Прословутият съосновател на СДС Антон Цанев и шефът на ДПС Аспарух Костадинов-Пухи на тези избори ще са рамо до рамо в листата на КОД.

В 3 от селата на общината – Левуново, Склаве и Хърсово, кандидатите са само по един. Във всички останали са поне по 2-ма. Драматична се очертава битката за кметския стол в Мелник, който за пръв ще избира кой точно да го управлява – има 3 регистрации, сред които е и тази на досегашния кметски наместник Наско Петев.

САТОВЧА

След Белица това е втората община, в която кметът вече е ясен поради липса на конкуренция – Арбен Мименов ще управлява 7-и мандат. В 6-те съветнически листи сатовчанлии ще избират между общо 55 кандидати. Тук само ДПС е с пълна 17-членна листа.

В Годешево, Долен и Крибул кметовете са по един, а в останалите села един срещу друг ще се изправят главно кандидати от ДПС и ГЕРБ.

СИМИТЛИ

Интересни избори се очертават в Симитли, където през последните 2 мандата Апостол Апостолов си беше неизменно единствен кандидат и купонът за изборната победа започваше още при самата регистрация. На тези избори обаче Поли ще има конкурент в лицето на един изненадващ кандидат за стола му. Това е бившият зам. кмет на община Благоевград Дамян Качулски, който излиза на избори под знамето на ССД. Въпреки високия му пост Качулски така си и остана неизвестен на благоевградчани, защото няколко месеца след като пое важния ресор „Европейско развитие и иновации“, Качулски подаде молба за напускане. Оправданието бе – тръгвал си, понеже имал в Англия поети задължения, свързани с научна активност, и щял дълго време да отсъства от общината. Дългото отсъствие се оказа едногодишно, защото сега Д. Качулски се връща с амбициите да става кмет на община Симитли, където живеят родителите му.

Зад кандидат-кмета всъщност стои известният зърнопроизводител Павел Стоименов, който е начело на листата на ССД. През последните месеци Стоименов водеше яростна Фейсбук кампания срещу Поли и капсулирания Общински съвет, дори се говореше, че самият той ще се кандидатира за кмет, но явно е решил да остане на завет.

Листите за съветници са общо 7 с 66 кандидати в тях, сред които е и водената от Ап. Апостолов Партия на зелените. В 5 от селата изборите са предрешени от липсата на конкуренти срещу „зелените“ досегашни управници на Полена, Полето, Черниче и Градево, и срещу независимия кандидат-управник на Долно Осеново. Д. Осеново години наред се управляваше от Бисер Сегменов, който е сред единиците селски кметове в областта, оттеглил се от кметуването.

СТРУМЯНИ

Кметът на общината Емил Илиев, който през 2019 г. спечели вота още на първия тур, отново ще се изправи срещу Красимир Станков – бивш кандидат за кмет от „Обединена социалдемокрация”, сега от ПП-ДБ. Към поста гледат още Вергиния Секулова и Радослав Пецанов. В 6-те съветнически листи има общо 44-ма кандидати. В късата листа на ДПС водач е Антон Кирилов Укев, братовчед на лидера на ГЕРБ в общината Кирил Укев, който обаче не участва на тези избори.

Кандидати от партията на Емил Илиев „Обединени земеделци” са регистрирани за всички села в общината, а за две от тях – Добри Лаки и Цапарево, поради липсата на конкуренти вече има и печеливши кметове.

ХАДЖИДИМОВО

Людмил Терзиев от НДСВ застава начело на Хаджидимово и през следващите 4 г. Той я управлява от 2007 г. Друг кандидат за поста няма.

За хаджидимовци изборите едва ли ще представляват трудност, защото листите им са само 6 с 60 кандидати. В 6 от селата на общината кандидатите за кметове са без конкуренция и издигнати или от ДПС, или от НДСВ. На практика избори ще има само в Копривлен, Теплен и Тешово.

ЯКОРУДА

Смъртта миналата година на кмета на Якоруда Нуредин Кафелов отприщи управленските амбиции на доста партии, които години наред дори не смееха да заявят претенциите си към местната власт и Кафелов печелеше от раз с огромно мнозинство. Този път обаче в Якоруда за кметския пост има 4-ма кандидати – Мустафа Кьос, Мехмед Вакльов, Мустафа Кьоров и Марио Асьов.

8 са партиите и коалициите, които искат да вкарат съветници в местния ОбС, и в 17-те места са се прицелили 59 кандидати. В с. Черна Места вече е наясно, че кметът му ще е от ДПС и ще е досегашният управник. В другите села срещу Движението се изправят кандидати на ГЕРБ и ПП-ДБ, има дори  независим кандидат за с. Юруково.

Най-интересни ще са изборите в с. Конарско, където кандидатите за кмет са 4-ма и сред тях не е досегашният управник 2 мандата Ахмед Ахмед-Пачката. Въпреки че скандалният кмет, който дори влезе в ареста за крадена дървесина, спечели вътрешните избори, които ДПС организира за селата с повече от 1 кандидат, в крайна сметка партията взе решение да издигне не него, а Акия Манзурски.

/Struma.bg

Добавени коментари

Павел публикува:
30 Септември 2023 | 09:15
Дано скоро Банско си има достоен предцедател като Мацурев. Това трябва да е лицето на града ни - почтен, интелигентен, с множество дипломи, образование, езици. Да пребъде Банско и успех на Мацурев! И стига вече некомпетентни в съвета, нека опита е мнозинство този път!
Сакарев публикува:
29 Септември 2023 | 13:25
Сашко Мацурев иСакаревия един к..р ги направил,мерак за власт,та некадърници
Мартин публикува:
29 Септември 2023 | 12:56
На парламентарните ДПС проби и в Банско имаха 190 гласа
разлоч публикува:
29 Септември 2023 | 12:53
Въпрос за 100 000 каква е разликата между Гребчев Джюров и Гръменов 20 години крали заедно
разлоч публикува:
29 Септември 2023 | 12:51
В маалите на Разлог и Бане и в Бачево пътя за Годлево Тарторите на Депесето в Разлог са с два общински апартамента в ж.к.Изток и общински парцел в барачите
Баня публикува:
29 Септември 2023 | 12:47
Герчев не продава Разлог,той го подарява на Ревански. Живи и здрави разложене, джамиите в циганската махала,
разлог публикува:
29 Септември 2023 | 12:31
Кажи кои са парцелите !?Би трябвало да ги кажеш !
РАЗЛОГ публикува:
29 Септември 2023 | 11:54
ГРОБ Разлог са обещали на ДПсъто ТРИ общински парцела за Джамии в циганските махали на РАзлог и село Баня и село Бачево за ШЕМЕВИТЕ

Добавете Вашия коментар

TOP