Ето ги актуалните симптоми на COVID-19

02 Януари 2024 | 13:28
0 коментара
Общество
България
Ето ги актуалните симптоми на COVID-19

Случаите на COVID-19 отново достигнат относително високи нива. Вариантът JN.1 имаше бързо разпространение през декември 2023 г. и сега се превърна в най-често срещания щам на вируса, разпространяващ се в САЩ, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ. Случаите на JN.1 усилено се разпространяват в Обединеното кралство, както и в Китай и Индия.

В момента здравните власти не са сигурни дали инфекциите с JN.1 предизвикват различни симптоми от други варианти, като се  отбелязва, че „видовете симптоми и колко тежки са те обикновено зависят повече от имунитета и цялостното здраве на човека, отколкото кой вариант причинява инфекция."

Въпреки това хората съобщават за малко по-различни симптоми на COVID-19 този сезон. 

Последните данни от декември 2023 г. от Службата за национална статистика на Обединеното кралство показват, че най-често съобщаваните симптоми сред анкетираните респонденти с COVID-19 включват:

Хрема (31,1%)
Кашлица (22,9%)
Главоболие (20,1%)
Слабост или умора (19,6%)
Мускулна болка (15,8%)
Възпалено гърло (13,2%)
Проблем със съня (10,8%)
Безпокойство (10,5 %).

Много от основните симптоми, включително хрема и кашлица, са докладвани сред хората с COVID от 2020 г., въпреки че списъкът включва някои нови допълнения, като проблеми със съня и тревожност. 

Също така е забележително, че загубата на вкус и обоняние – някога смятана за издайнически признак на COVID-19 – сега се съобщава само от 2 до 3 процента от заразените хора.

Внезапното покачване на JN.1 предполага, че той е или по-заразен или по-добър в избягването на имунната ни система. Въпреки това, добрата новина е, че в момента нищо не подсказва, че е по-агресивен от останалите варианти.

„Понастоящем няма доказателства, че JN.1 представлява повишен риск за общественото здраве в сравнение с други циркулиращи в момента варианти“, пише CDC на уебсайта си.

По-широките насоки за COVID-19 остават почти същите както винаги: бъдете внимателни и ако тестът ви е положителен, най-добре е да останете вкъщи, като се изолирате от другите поне пет дни. Здравните власти отбелязват:

„Важно е да знаете, че съществуващите ваксини, тестове и лечения все още работят добре срещу JN.1".

Съдържанието на тази статия не е предназначено да замести професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Винаги търсете съвет от квалифицирани здравни специалисти с въпроси, които може да имате относно медицински състояния.   

Добавете Вашия коментар

TOP