ЕСЕННИТЕ ВИРУСИ АТАКУВАТ! 23-ма с белодробни възпаления приети във вътрешно отделение на благоевградската болница

07 Ноември 2018 | 20:47
0 коментара
Общество

23-ма с белодробни възпаления са приети за лечение във вътрешно отделение на благоевградската болница. Завишаване на заболеваемостта от бронхити, пневмонии и обострени хронични белодробни болести се наблюдава от десетина дни, амплитудите на открито са изключително големи, сутрин температурите падат до един градус, а около 14,00 часа достигат до 20 градуса, каза началникът на вътрешно отделение д-р Румен Кондев.

Основна група от приетите за болнично лечение са хора около 60-годишна възраст, но има и студенти, и 30-годишни. Ето какво коментира още специалистът по белодробни болести д-р Кондев:

„Заболяванията са типични за есента, когато имунната система е отслабнала и не успява да се справи с по-честите атаки на вирусите. Сред приетите в най-тежко състояние е 68-годишен мъж, който е с усложнена пневмония и други придружаващи заболявания. Грипът настъпва и за да се предпазите от вирусни инфекции и усложнения, трябва да подсилите имунитета си. При поява на оплаквания от мускулни болки, обща отпадналост, кашлица и болки в гърлото останете вкъщи и приемайте парацетамол и повишени дози витамини, ако симптомите се задържат повече от два дни, потърсете лекарска помощ. Рискът от заразяване с грипен вирус, който се предава по въздушно-капков път, е голям за работещите в закрити помещения, където има струпване на много хора. До края на този месец след консултация с лекар е препоръчително да се направи и противогрипна ваксина, която е срещу четири щама. За да укрепите имунната система, са необходими витамини и минерали, най-добре получени по естествен път чрез храната, както и движение на чист въздух. Хранете се по-често с цитрусови плодове – лимони и грейпфрути. Зеленият чай ефективно елиминира бактерии и вируси, причиняващи грип, пневмония и няколко други неприятни заболявания. Достатъчно е по 1-2 чаши зелен чай на ден. В случай на заболяване трябва да се увеличи дозата и на 3-4 чаши дневно. Билковите чайове също са прекрасно хидратиращо средство с полезни свойства. Шипката, черният бъз и ехинацеята са ефективни имуностимуланти. Приемайте повече течности, водата изхвърля отровите от тялото и спомага за по-добър имунитет. Ограничете консумацията на цигари. Консумирайте достатъчно зеленчуци, лукът и чесънът също спомагат за здрава имунна система, тъй като съдържат натурални антибактериални съставки.

Стресът също може да се окаже основна причина за отслабената имунна система и поваляне от остро инфекциозно заболяване. Най-опасно е, когато човек не може да се справи със своите емоции, тогава отслабва целият организъм, релаксирайте и се разтоварвайте с разходки на чист въздух и спорт”, съветва д-р Кондев.

В детско отделение на благоевградската болница също е завишен приемът на болни с бронхиолити и ларингити, в момента под активно наблюдение от педиатрите се лекуват 10 деца. Основна група от приетите са от кърмачета до 7-годишни.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP