ЕС спори за енергийното ембарго върху Русия, хиляди жертви в Мариупол

12 Април 2022 | 07:48
0 коментара
Политика
ЕС спори за енергийното ембарго върху Русия, хиляди жертви в Мариупол

Решаваща битка за Мариупол, ЕС спори за енергийното ембарго върху Русия, хиляди жертви в Мариупол: Агенция БГНЕС представя обобщение на най-важните акценти от изминалото денонощие:

- "Решаваща битка" за Мариупол -

Украинските сили твърдят, че се готвят за "последна решаваща битка" за обсадения южен град Мариупол, тъй като боеприпасите им привършват.

„Това е смърт за някои от нас и плен за останалите“, написа във Фейсбук ръководителят на 36-а бригада на морската пехота на украинските въоръжени сили. Украинците са били „отблъснати“ и „заобиколени“ от руската армия. Проруски бунтовници твърдят, че вече контролират пристанището на Мариупол.

Украинският президент Владимир Зеленски каза, че най-вероятно "десетки хиляди" хора в града са били убити.

- Австрийският лидер "не е оптимист" след срещата с Путин -

Австрийският канцлер Карл Нехамер призна, че е "доста песимист" относно дипломатичните перспективи за прекратяване на конфликта в Украйна след срещата му с руския президент Владимир Путин.

Нехамер е първият европейски лидер, който се срещна с Путин лице в лице от началото на руската инвазия. Нехамер е обяснил на Путин за тежките "военни престъпления"... и е подчертал, че всички виновни трябва да бъдат изправени пред съда". Канцлерът е призовал Путин да обмисли и "спешната" нужда от хуманитарни коридори.

- Френската полиция пристига в Украйна -

Френски полицаи и съдебни лекари пристигнаха в Украйна, за да помогнат при разследването смъртта на десетки тела в цивилни дрехи, намерени в Буча и други градове около Киев след изтеглянето на Русия от региона.

Украйна твърди, че общият брой на убитите цивилни е поне 1222.

- Украйна все още е отворена за преговори -

Въпреки твърденията за зверства, украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че Украйна е отворена за преговори с Москва.

„Ако преговорите с руснаците ще помогне да предотвратим поне едно клане като в Буча или поне друго нападение като в Краматорск, трябва да се възползвам от тази възможност“, каза той пред американската телевизия NBC.

- Няма консенсус в ЕС относно санкциите -

Външните министри на ЕС започват дискусии относно шестия пакет санкции срещу Русия, но засега евролидерите не могат да намерят консенсус, включително относно санкциите срещу вноса на петрол и газ, каза Жозеп Борел.

Посочвайки очакваната масирана руска атака срещу източния регион на Донбас, той казва, че основният фокус сега трябва да бъде върху предоставянето на повече военна помощ на Киев.

- Байдън и Моди обсъдиха Украйна -

Президентът на САЩ Джо Байдън и индийският премиер Нарендра Моди направиха "откровен обмен на мнения" относно кризата в Украйна. Срещата им бе виртуална, и завърши без определен напредък.

- Societe Generale напуска Русия -

Френската банка Societe Generale заяви, че прекратява дейността си в Русия и продава мажоритарния си дял в Росбанк на инвестиционен посредник, основан от олигарх, близък до Кремъл.

- Войната удря и световната търговия -

Според Световната търговска организация войната може да намали почти наполовина ръста на световната търговия тази година и да намали растежа на световния БВП.

- Франция експулсира шестима руски дипломати -

Франция експулсира шестима руснаци, заподозрени, че работят като шпиони под дипломатическо прикритие в Париж, след като френските разузнавателни служби разкриха тайна операция, съобщи френското външното министерство.

- Повече от 4,5 милиона са вече бежанците от Украйна -

Повече от 4,5 милиона украински бежанци вече са избягали от страната си, съобщи Агенцията на ООН за бежанците. Деветдесет процента от напусналите Родината си са жени и деца./БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP