ЕС: РС Македония не се справя с корупцията

20 Април 2023 | 03:18
0 коментара
Общество
България
ЕС: РС Македония не се справя с корупцията

Северна Македония е постигнала твърде малко в борбата с корупцията, заяви европейският посланик Дейвид Гиър на днешната среща с вицепремиера, отговарящ за политиките за добро управление - Славица Гърковска, предаде БГНЕС.

Гиър посочи, че препоръките на Държавната комисия за предотвратяване на корупцията (ДКСК) и Сметната палата (ДЗР) често не се изпълняват, въпреки че вършат важна работа.

Освен това налагането на Националната стратегия за борба с корупцията остава незадоволително – стратегията е изпълнена на едва 10 процента, според миналогодишния доклад на ДКСК.

„В тази стратегия има ясни и точни задачи за всяка една институция. Превръщането на добрите намерения в действия изисква упорит и съвместен труд и сътрудничество. Можете да разчитате на нашата подкрепа”, каза Гиър.

Представителят на ЕС подчерта, че съдебната система има ключова роля в борбата с корупцията и затова трябва да бъде независима и професионална, а съдиите и прокурорите трябва да действат почтено, без политическо влияние или финансови стимули.

„Такава трябва да бъде съдебната система, която ще върне доверието на обществото, заяви той.

В доклада се отбелязва известен напредък по отношение на Главната прокуратура за преследване на организираната престъпност и корупцията, чрез укрепване на нейните ресурси и наемане на финансови експерти.

Според Гиър това е необходимо за увеличаване на броя на окончателните присъди по дела за корупция по високите етажи и конфискация на незаконно придобито имущество.

Източник: БГНЕС 

Добавете Вашия коментар

TOP