ЕС дава 120 млн. евро на общини за безплатни Wi-Fi зони

31 Май 2017 | 08:04
0 коментара
Общество

Институциите на ЕС постигнаха съгласие по инициативата WiFi4EU, по която ще бъдат инсталирани безплатни Wi-Fi точки навсякъде в европейските обществени пространства. Европейският парламент, Съветът и Комисията са одобрили проекта.

Предвиждат се безвъзмездни средства от ЕС за всички общини, желаещи да се включат в проекта. Трите институции са поели ангажимент да отпуснат 120 милиона евро за финансиране на оборудване за публични безплатни Wi-Fi услуги в 6 до 8 хиляди общини във всички държави-членки.

Инициативата предвижда изграждане до 2020 г. на инфраструктура за безплатен безжичен достъп до интернет във всяко селище около основните центрове на обществения живот в Европа, обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Стратегията за цифров единен пазар цели изграждане на напълно свързана Европа, в която всеки има достъп до висококачествени цифрови мрежи. Инициативата WiFi4EU ще подобри свързаността, особено когато достъпът до интернет е ограничен“, каза Андрус Ансип, комисар по цифровия единен пазар. По неговите думи, WiFi4EU е първа стъпка, която е добре дошла, но трябва да се направи още много, за да се постигне високоскоростна връзка на цялата територия на ЕС. В частност, да се подобри координацията на радиочестотния спектър в цяла Европа и да се стимулират инвестициите в мрежи с голям капацитет, от които се нуждае континентът.

След завършване на работите по документацията, местните власти ще могат да кандидатстват за финансиране. Безвъзмездните средства трябва да се използват за закупуване и инсталиране на най-съвременно оборудване, по-конкретно на безжични точки за достъп. Публичните органи ще покриват разходите за изпълнение на проектите на местно ниво.

Добавете Вашия коментар

TOP