Епидемичен взрив в старчески дом

27 Април 2021 | 10:59
0 коментара
Общество

Всички служители в социалните домове трябва да бъдат ваксинирани. Вижте какво става в старческите домове! Затова, че някой разсъждава дали е вредно или не, вчера получих съобщение от Бургас за епидемичен взрив в един такъв дом. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„В повечето случаи установяваме, че вносител на коронавируса е някой от персонала. Това е нормално. Служителите се срещат с много хора и когато не са имунизиране, създават риск за разпространение на заразата“, добави той.

"7-8 души са заразени. Правим проучване, за да разберем кой е вкарал заразата. Вероятно възрастните хора ще го карат по-леко, ако са имунизирани и няма да имат нужда от хоспитализация. За да няма такива случаи, трябва хората, които работят там, да бъдат ваксинирани“, подчерта  главният държавен здравен инспектор.

„Изпратих писмо до министъра на труда и социалната политика, за да направи всичко възможно, макар че ваксините не са задължителни, да убеди хората да се имунизират на тези места, защото не е честно спрямо възрастните хора, които са настанени там. Трябва да им осигурим здравословна среда“, заяви доц. Кунчев. 

„Продължавам да стоя зад думите си, че ваксините може да са задължителни за работещите в медицински заведения и социални служби, но няма да го предложим. Докато не осигурим достатъчно ваксини за всеки, който когато реши да отиде и която иска да избере, е рано да прилагаме каквито и да било други мерки“, подчерта той.

„До момента никакви гранични мерки не са успели да предотвратят на който и да било щам. Могат да го забавят, да намалят количеството случаи, но да забраниш пътувания и това ще спре коронавируса... няма да стане“, изтъкна главният държавен здравен инспектор. 

Той съобщи, че бързи тестове на 16 производителя ще се признават у нас. "Този списък е изготвен от ЕС, очаква се днес да бъде публикуван. Той е наложителен, защото се сблъскахме с неточни тестове", добави Кунчев.

Именно това и ще е едно от условията за пътуване и влизане на туристи у нас. Другите две ще са отрицателен PCR или сертификат за приключена ваксинация, уточни той.

 

С тези изисквания и ваксинираните служители в туристическия сектор, които ще са имунизирани вероятно до края на май, ще сме сигурна дестинация, прогнозира доцентът. 

"Не планираме обаче задължителна ваксинация в никоя сфера. Няма и как това да е условие за назначаване на работа“, добави той.

Средната заболеваемост е 350 и вървим надолу, каза още Ангел Кунчев.

Добавете Вашия коментар

TOP