Емил Терзийски преизбран за председател на Съюза на работодателите в системата на образованието в Пиринско

16 Декември 2021 | 13:07
0 коментара
Бизнес
Емил Терзийски преизбран за председател на Съюза на работодателите в системата на образованието в Пиринско

Директорът на Земеделската гимназия в Сандански Емил Терзийски вчера е преизбран за председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета за Благоевградска област.

 С гласовете на 22-ма делегати Е. Терзийски получи нов четиригодишен мандат. Номинирана за председател на съюза бе и Лилия Стоянова, директор на 7-мо СУ в Благоевград.

Отчетно-изборното събрание на СРСНПБ бе проведено в конферентната зала на СПА хотел “Свети Никола” в Сандански, на него присъстваха 27 делегати, от общо 38 с право на глас, директори на училища в Благоевградска област, членове на съюза. Гост бе председателят на СРСНПБ Дилян Стаматов. Той сподели пред колегите си, че министърът на образованието продължава посланието за спокойствие в цялата система и без резки движения след избора на новия премиер Кирил Петков. И в аванс сподели, че ще бъде подменен автобусният парк в училищата поетапно, както и че ще се увеличени сумата за закуската за учениците до 5 клас до 30 процента. Той апелира към колегите си да не оставят преходен остатък в края на годината. Очакванията на Д. Стаматов са да се променят компонентите в образователната система. Досега парите следваха ученика, идеята на правителството е да се промени този компонент с нови 5-6, като сред тях водещ да е качеството на образованието.

На дневен ред се обсъжда дали ще се въведе мандатност на директорите. Едновременно атестиране на всички директори също е коментирано от управляващите, но причината е, че няма ясни критерии как да се случи това, поясни Д. Стаматов. И допълни, че се работи за промяна на учебните планове, програми, атестиране и инспектиране в училищата. Ковид тестове за учениците реално има до края на другата седмица, въпрос е дали има необходимост от тези тестове, защото всички показват един и същи резултат – отрицателен. Добрата новина за всички директори е, че и тази година ще има наградени, след като министър Денков е подписал заповед преди дни. Но апелът е да няма повтаряемост сред номинираните и наградени директори, каза Д. Стаматов.

Налични в касата на СРСНПБ в момента са 6564 лв., стана ясно от отчета на контролната комисия. Гласувано бе членският внос да се внася по банков път с разкриване на банкова сметка. В момента 182-ма е членската маса на СРСНПБ в Благоевградска област, преди 4 години техният брой е бил 135, стана известно от доклада на Е. Терзийски, който бе гласуван и приет единодушно. /струма/

Добавете Вашия коментар

TOP