Емил Радев блокира субсидиите за благоевградските читалища

27 Юли 2020 | 18:09
0 коментара
Общество

Административен съд отмени разпределението на годишната субсидия на читалищата на територията на община Благоевград. Решението за разпределение на държавна и общинска субсидия за 2020 г. на база субсидирани бройки е взето от 13-членна комисия, с участието на представител на всяко едно читалище и на общината. Емил Радев, председател на читалище „Виртуален свят”, го атакува в съда с мотива, че са нарушени правилата, тъй като в заседанието на комисията участвали лица без представителна власт и др.

Ответната страна – комисията, оглавявана от председателя на НЧ „Никола Вапцаров-1866” Васил Новоселски, и заинтересованите страни – останалите читалища, оспорват жалбата.

Съдия Стоянка Пишиева-Сахатчиева обаче счита жалбата на Емил Радев за допустима и основателна и дава ход на делото, в което е изискан протоколът от заседанието на комисията, който е воден от Дафинка Бойчева. Решението за разпределяне на средствата на база субсидирана бройка съгласно указанията на Министерство на културата и по предложение на членовете на комисията е взето с 8 гласа „за“, 2 гласа „против“ и 0 „въздържал се“. От съдържанието на протокола не става ясно какви средства се разпределят, каква субсидия, по какъв начин, по какви критерии и показатели, кои са читалищата, регистрирани на територията на общината, на които ще бъде разпределена субсидията, не е налице ясна воля на комисията по начина и критериите за разпределение на средствата за читалищна дейност. Липсват и мотиви, което е достатъчно, за да бъде отменено решението, без да се разглеждат останалите възражения по същество, счита съдия Пишиева. Решението за разпределение на годишната субсидия е отменено и върнато на комисията за ново разглеждане и произнасяне съобразно указанията на съда. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Припомняме, че председателят на читалище „Виртуален свят“ Емил Радев оспорва разпределението на държавните субсидии за читалищата и в предишни години, а миналата директно нарочи тогавашния кмет на Благоевград Атанас Камбитов, че ги раздавал незаконно.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP