Емблематичният ЮЗУ преподавател проф. А. Стоилов пенсиониран ден след като навърши 65 г.

05 Декември 2022 | 07:39
3 коментара
Хайлайф
Емблематичният ЮЗУ преподавател проф. А. Стоилов пенсиониран ден след като навърши 65 г.

Ден след като навърши 65 г., емблематичният преподавател в Югозападния университет проф. д-р Антони Стоилов бе пенсиониран. Новината се разнесе бързо из кулоарите на ЮЗУ, тъй като освен утвърден преподавател именитият професор бе и декан на Филологическия факултет за максимално допустимия срок от два последователни мандата /8 г./, бе и заместник-ректор по учебната дейност по времето на първия мандат на проф. Юруков като ректор.

При навършването на 65 г. хабилитираните преподаватели могат да останат да работят на основен трудов договор, като удължаването на доцентите е две години, а на професорите – три, тоест до 68 г. След този период те също имат възможност да продължат да упражняват професията си, например като хонорувани преподаватели, а примери за това има много и в ЮЗУ.

Проф. Стоилов обаче е пенсиониран ден след като навърши 65 г. Неговият рожден ден бе на 27 ноември, неделя, а в понеделник, 28.11., когато отишъл на работа и взел часовете си, след тях разбрал, че това всъщност е и последният му работен ден в ЮЗУ.

Професорът бе сред кандидатите за ректорския пост. Както „Струма” писа, на 27 ноември 2019 г. бе проведено общото отчетно-изборно събрание на университета и за ръководния пост се конкурираха бившият ректор проф. д.н. Иван Мирчев, зам. ректорите проф. Георги Апостолов и проф. Антони Стоилов, доц. д-р Траян Попкочев и проф. д-р Борислав  Юруков. Проф. Юруков спечели втори мандат, след което последва съдебна сага, като тримата професори – Мирчев, Апостолов и Стоилов, оспорваха в съда законосъобразността на проведените избори и настояваха да се отменят решенията на проведеното общото събрание.

Междувременно през месец май 2020 г. бе пенсиониран проф. д-р Илия Гюдженов, след като факултетният съвет на Природо-математическия факултет не удължи договора му.

Проф. Мирчев и доц. Попкочев, който бе зам. ректор и декан на Факултета по педагогика, също бяха пенсионирани при навършването им на 65 години. Проф. Георги Апостолов пък стана ректор на Международното висше бизнес училище, след като остана без часове във Философския факултет в ЮЗУ, на който два мандата бе декан.

„Не съм изненадан. Очаквах да ме пенсионират. По-скоро щях да се изненадам, ако ме бяха оставили на работа”, коментира проф. Стоилов, чийто телефон не спира да звъни, а бивши и настоящи студенти и колеги се обаждат да го питат дали наистина вече не е част от ЮЗУ „Н. Рилски”.

ИЛИЯНА ПОПОВА в.Струма

Добавени коментари

Боби Ю публикува:
23 Декември 2022 | 09:39
Жоржи Апостоловски и Иванчо Мирчевски - бивши ректорски величия, писали по-горе от името на агент Андреев и незнамощекойси, да го дават по-скромно в мненията си. Знаете много добре, че ние тримата поръчахме компромата за Стоилов с белите чаршафи. Впоследствие интересите ви се промениха и ме предадохте. Съюзихте със Стоилов, а сега плюете и по него. Нищо не става от вас двамата, знаете си го.
Иван публикува:
05 Декември 2022 | 22:34
За съжаление така е навсякъде.Лижеиграчите ще остават на работа до гроб т..е. без тях не може.
агент Андреев публикува:
05 Декември 2022 | 08:38
И кое му е емблематично на “професора“, че изпитваше “студенти на бели покривки, а студентки на бели чаршафи“ ли? А че бе зам. ректор на Боре Тъпото през първия му мандат като ректор, то беше спазарено, като цената бе Стоилов да дежури на урната при допълнителното гласуване, за да се подменят реалните бюлетини с чувалите предварително подготвени фалшифки, за да стане БоЮр “ректор“. И Стоилов, и Апостолов си получиха 4-те години зам. ректорство, през които те нищо не решаваха, докато БоЮр успее да се сдуши с Куция Дявол и да узурпират цялата власт в ЮЗУ, където продължават да дерибействат години след навършване на пенсионна възраст и да източват ресурсите му, обкръжавайки се с кохорта роднини, приоданци от София и некадърни дупелизачи. А и Мирчев, главният виновник за дундуркането и избутването на БоЮр от десетилетия асистентстване до “д-р“ по педагогика, декан на ПМФ, зам. ректор и ректор, като приложи шашмата “Путин-Медведев“ и се надяваше да дърпа конците като “президент“, отнесе шамарите. На това народът казва: “Храни куче да те лае“. Та в ЮЗУ отдавна кадърните и със собствено мнение преподаватели и учени са пенсионирани или принудени да напуснат (примери – докторите на науките Сл. Щраков, Кр. Йорджев и други от ПМФ, ФП и прочее), а пенсионери и кукундрели като Пенчева, Куция дявол и т.н. продължават да са на заплата. Резултатът е очеваден – ЮЗУ стремително се срива по качеството на обучение и заема “почетните“ първи места от зад напред в класациите на БГ университетите. Честито!

Добавете Вашия коментар

TOP