Емблемата на Благоевград ансамбъл "Пирин" се превърна в огнище на коронавирус

16 Октомври 2020 | 06:47
1 коментара
Общество

За последното денонощие в област Благоевград отчетоха 91 нови случая на коронавирус. 17 от положителните проби са на певици и хора от оркестъра ансамбъл "Пирин". От колектива се чакат още проби. 

В четвъртък Националният оперативен щаб обяви областта за "червена зона" заради броя на заразените с COVID-19.

Местните определиха думите на здравния министър като прибързани. Според тях няма достатъчно аргументи за подобна теза.

Хората в областта твърдят, че държавата не им помага в борбата с вируса. 

"От началото на пандемията сме получили 10 литра спирт. Хубаво е държавата да мисли за болници, национални политики и т.н., но е крайно време да се обърне внимание и на общините", каза кметът на Благоевград Румен Томов.

Общината вече е похарчила от собствения си бюджет 340 000 лв. за противоепидемични мерки.

"Не знам как ще се справим, притеснен съм", каза още кметът.

Болниците в Разлог и Гоце Делчев са с напълно изчерпан капацитет в COVID-отделенията. Близо до критичния праг са и лечебните заведения в Благоевград и Сандански. В областта учениците под карантина са близо 500, а от тях 16 са с коронавирус.

"Да, ситуацията е динамична, не е приятна, но смея да твърдя, че няма основание за притеснение", заяви Ивайло Златанов, началник на РУО – Благоевград.

А препоръката да не се пътува към областта свари бизнеса в Банско в деликатен момент, в който курортът всячески опитва да привлече резервации за предстоящия зимен сезон.

В петък експерти от Общинския кризисен щаб ще преценяват нужни ли са допълнителни мерки и какви трябва да бъдат те.

За изминалото денонощие в България са регистрирани рекордните 914 нови случая на коронавирусна инфекция. Това показват данните на Единния информационен портал. Направени са 6 324 PCR теста, от които 14,5% са положителни.

Още по-притеснително е, че бързо се увеличават активните случаи, като те вече приближават 10 хил. Расте и броят на хоспитализираните пациенти. Има и повече починали спрямо предходните 2 дни.

Активните случаи на коронавирусна инфекция в България нарастват до рекордните 9 885, при 189 души, регистрирани като излекувани през последното денонощие.

Броят хоспитализираните пациенти се увеличава до рекордните 1 426. От тях – и тук също е достигнат рекорд от началото на епидемията, 74 са настанени в интензивни отделения.

За изминалото денонощие от ковид-19 в България са починали 15 пациенти. Така общият брой на смъртните случаи от началото на епидемията достигна 944.

Най-много новозаразени за изминалото денонощие са регистрирани в София и областта – 278. Следва Благоевград с 91 нови случая на коронавирусна инфекция. Пловдив, с 85. Бургас, с 62. Търговище и Шумен, с по 45. Стара Загора, с 40. Варна, с 30. Монтана и Плевен, с по 28. Сливен и Кърджали, с по 21. Пазарджик, със 17. Ловеч, с 15. Русе и Хасково, с по 14. Враца, с 11. Добрич, с 10. Разград, с 9. Силистра и Ямбол, с по 8. Перник, със 7. Габрово, с 5. Кюстендил, с 4. Велико Търново, с 3. Видин, с 1.

Няма област в България без нови случаи на коронавирусна инфекция, регистрирани през последното денонощие.

Въпреки, че данните на дневна база са волатилни и могат да са подвеждащи за развитието на епидемията, кумулативните тенденции при активните случаи на заразата и хоспитализираните пациенти ясно показват влошаване на епидемиологичната обстановка в България.Vesti.bg

Добавени коментари

Общинар публикува:
16 Октомври 2020 | 07:54
Този полукмет само се оплаква и мърмори. Не направи нищо през 10-те месеца управление, сега държавата му виновна, а на 5 октомври ансамбъл "Пирин" беше на сцена, а редом с тях и така наречения президент. Не държавата е виновна, а общинското управление в лицето на полукмета.

Добавете Вашия коментар

TOP