Елена Йончева: Делян Пеевски ми се обади лично и ми предложи да съм в евролистата на ДПС

24 Април 2024 | 07:48
0 коментара
Политика
България
Елена Йончева: Делян Пеевски ми се обади лично и ми предложи да съм в евролистата на ДПС

„Приемам номинацията на ДПС като оценка за всичко, което съм свършила в Европейския парламент за България“, обясни евродепутатът Елена Йончева.

 

„Делян Пеевски ми се обади лично. Покани ме в сградата на Народното събрание. Той направи това предложение преди три дни. Казах, че трябва да помисля. Обясних, че ще приема, ако имам правото да отстоявам това, което съм отстоявала и досега“, подчерта тя.

 

От ДПС-Благоевград съобщиха в понеделник, че на заседанието на Областния съвет на партията е взето решение сред издигнатите за кандидати за членове на Европейския парламент да бъде и Елена Йончева. В настоящия европарламент тя е депутат от БСП в Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

 

В отговор на въпрос за думите на Нинова, която обяви, че с номинацията на Йончева са лъснали зависимости, евродепутатката от БСП заяви: „Зависимости от какво? Всичко, което съм правила в тази сграда, показва, че аз нямам зависимости. По моя инициатива беше направена резолюция за България, в която се посочва, че имаме сериозни проблеми с върховенството на закона, свободата на медиите и правосъдната система. За да извоюваш такава резолюция, това показва, че няма зависимост“.

 

„Бих приела покана от партия, която ми дава свободата да продължа тези битки. Предстои законодателство, свързано с трафика на хора. Работя и по медийния акт. Тази свобода си я давам аз. Като журналист и политик аз самата съм гаранция за свободата си“, добави евродепутатът.

 

"Вероятно нашите членове и симпатизанти са припознали в госпожа Йончева автентичен носител на европейските ценности", заяви днес съпредседатателят на АЛДЕ Илхан Кючюк.

„Тя е номинирана още в понеделник от една от основните ни партийни организации – тази в Благоевград. Традиция на ДПС е в листите ни да има представители на партията, доказали своята лоялност, авторитет и работа през годините, както и да уважаваме и избора на нашите членове и симпатизанти, когато говорим за по-широк кръг от хора, тоест - гражданска квота. Г-жа Йончева беше припозната на областното ни заседание като един от възможните кандидати на ДПС в листите на предстоящите европейски избори. Това не е някаква особена новина за нас. Имаме такава традиция. През годините много авторитетни хора от гражданската квота са попадали в листите на ДПС", каза Кючюк.

 

През 2019 година Елена Йончева водеше листата на БСП за евроизборите. Надпреварата за първото място в евролистата бе между нея и председателя на Партията на европейските социалисти тогава и евродепутат Сергей Станишев. Кандидатурата на Йончева бе подкрепена с 95 гласа, а тази на Станишев - със 75. Двамата запазиха тогава добрия тон по време на предизборната кампания, въпреки че Сергей Станишев критикува Корнелия Нинова за подредбата на листата.

 

Само година по-късно отношенията между Елена Йончева и ръководството на БСП са влошиха. Йончева критикува Корнелия Нинова, а социалистите свалиха политическото си доверие от евродепутата.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP