Електронните рецепти и направления тръгват на 18-и декември

12 Декември 2020 | 16:38
0 коментара
Общество

При обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка личните лекари ще издават електронни направления за тестове и изследвания на пациентите си, както и електронни рецепти. Те ще се издават чрез специализиран медицински и аптечен софтуер. Това предвижда проект на правителствено постановление за промени в наредбата за достъпа до медицинска помощ, което се предвижда да влезе в сила от 18-и декември. Така безкрайната въртележка на висене пред кабинетите, а след това пред лабораториите ще отпадне. 

Документът ще бъде обсъден спешно на извънредно онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник.
 
Направленията ще се издават без извършване на преглед, а след провеждане на телефонна консултация за обсъждане на оплакванията на пациента. Няма да се изисква предоставянето на електронните направления и рецептите от пациентите при посещение на съответното лечебно заведения или аптека.
 
В доклада на здравния министър Костадин Ангелов се посочва, че за въвеждането на електронно направление и рецепта се изисква надграждане на медицинския софтуер на изпълнителите на медицинска помощ и аптеките.
 
"За поддържането на софтуерните си системи те ползват услугите на фирми на абонаментен принцип и респективно не следва да се генерират значителни допълнителни разходи за надграждането на програмните продукти извън абонаментния план”, подчертава Ангелов.Според здравния министър въвеждането на е-направление ще улесни работните процеси на 7400 изпълнители на извънболнична медицинска помощ и медико-диагностични дейности.
 
Броят на изпълнените направления от пакет „Клинична лаборатория“ на НЗОК на годишна база е приблизително 14 850 000.

Добавете Вашия коментар

TOP