Ексшефката на дирекция в НП „Рила” Теодора Мичева спечели дело за уволнение

17 Февруари 2023 | 15:56
2 коментара
Общество
Благоевград
Ексшефката на дирекция в НП  Рила” Теодора Мичева спечели дело за уволнение

Бившата шефка на дирекция “Биоразнообразие, планове, програми и проекти“ в НП „Рила” Теодора Мичева спечели дело в Административен съд – Благоевград.

Както „Струма“ писа, служебното й правоотношение бе прекратено на 10 май 2022 г. от  новия директор на парка Владимир Милушев, тъй като заеманата от нея длъжност бе премахната. При извършеното преструктуриране дирекция „Биоразнообразие, планове, програми и проекти” бе променена на „Биоразнообразие, контрол и охрана“ и бяха съкратени 6 длъжности. Реално обаче бяха уволнени трима служители – гл. експерт Ирина Нешева, директорът на дирекция БППП Теодора Мичева, гл. експерт Ангел Папукчиев, а другите трима бяха  преназначени. Заповедта на директора на НП“ Рила“ бе оспорена в съда от съкратените служители,  като делата бяха спечелени на първа инстанция от Ирина Нешева и Ангел Папукчиев, а сега и от Теодора Мичева. В хода на делото е назначена съдебно- кадрова експертиза, като заключението на вещото лице е, че се установява пълно съвпадение между старата и новосъздадената длъжност.

Началник отдел БППП изпълнява всички контролни, организационни и специализирани функции, каквито преди това е имал и директорът на дирекция БППП. Констатирана е разлика, изразяваща се в това, че в длъжностната характеристика на новата длъжност – началник отдел, вече не са включени дейностите по оперативни програми, финансирани от ЕС, и Програмата за трансгранично сътрудничество, тъй като тези програми вече са приключили.

На база експертизата съдия Иван Петков приема, че длъжността, заемана от Теодора Мичева, продължава да съществува като система от функции, задължения и изисквания, утвърдени с длъжностната характеристика, а това води до извода, че не се доказва използваното като мотив за извършване на прекратяване на служебното правоотношение от ответника основание “съкращаване на длъжността“. Според съдията извършените промени в щатното разписание определено са в грубо нарушение на изискванията по чл. 18, ал. 2 от вътрешните правила, което прави незаконосъобразно и последващото уволнение на Теодора Мичева. Касае се до незаконосъобразно изменение на длъжностното разписание, извършено в противоречие с вътрешен акт на дирекцията, което се явява абсолютно и самостоятелно основание за отмяна на оспорената заповед. Съдия Петков посочва и други процедурни нарушения като основание за отмяна на заповедта като незакосъобразна.

Теодора Мичева с ексдиректора на НП „Рила” Красимир Андонов, при управлението на когото бе назначена на поста

НП „Рила” е осъден да поеме направените от Теодора Мичева съдебни разноски в размер на 1104 лв.  Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Припомняме, че Теодора Мичева е активистка на ВМРО и бе назначена като шеф на дирекция БППП в НП „Рила“ след конкурс при управлението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ през 2019 г. Тогава директор на парка беше  кадърът на ГЕРБ Красимир Андонов, който бе сменен след  идването на власт на политическата коалиция на „Продължаваме промяната“. На тази позиция застана природозащитникът Владимир Милушев от коалиция „Демократична България“. През месец май 2022 г.  той направи преструктуриране в НП „Рила“, но през октомври служебният министър на МОСВ Росица Карамфилова прекрати неговия договор за управление. За парков шеф временно бе назначен бившият служител на ДАНС Маргарит Делин, който беше директор на дирекция „Контрол и охрана“, която с измененото щатно разписание бе закрита, но той бе оставен като началник на отдел със същите задължения. За директорското място в НП „Рила” бе обявен конкурс през октомври 2022 г., но все още няма обявен резултат.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

TOP