Експертни съвети решават за имунизирането с AstraZeneca на лица под 60 г.

12 Април 2021 | 16:57
0 коментара
Общество

Избор на ваксини ще има от месец май, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов

До края на седмицата няколко експертни съвета ще трябва да дадат становище как ще се продължи с ваксинацията с препарата на AstraZeneca за лица под 60 години. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов.

До запитването се е стигнало след писмо на министъра на здравеопазването на Португалия. В него той настоява, че като общоевропейски подход трябва да се ограничи използването на препарата за лица под 60 г.

 

 

Няколко експертни съвета у нас трябва да кажат какво да се прави с хората, които са получили първата си доза от препарата и не искат втората, както и с онези, които са готови да си поставят и втората игла.

Почти равен е броят на новите случаи на COVID-19 и на излекуваните за денонощие

„Ще дадем ясен отговор какво да направят с втората доза – дали да е ваксина на основата на информационна РНК, или да е от новата векторна ваксина на Janssen. Ще обсъдим и дали да удовлетворим желанието на онези, които искат да си поставят втора доза AstraZeneca, ако ваксината бъде спряна на територията на страната за съответната възрастова група”, каза Ангелов.

„Интересът към AstraZeneca е спаднал до минимум", обясни още здравният министър. Той отново увери, че ваксината е проверена и ефикасна.

Избор на ваксини ще има от месец май, обясни още проф. Ангелов.

Днес страната ни е получила 62 010 дози от ваксината на Pfizer. Същите количества ще пристигат всеки понеделник до края на месеца. Следващият месеч се очакват 1 млн. дози, а след това и още 1,25 милиона. 

Първата доставка на препарата на Janssen се очаква на 16 април. Тогава трябва да пристигнат 14 400 дози. На 26 април пък се очакват 24 000 дози.

Здравните власти обмислят и как да облекчат достъпа на личните лекари до ваксините.

Добавете Вашия коментар

TOP