Експерти: Новият вариант на коронавируса атакува предимно младите хора

28 Ноември 2021 | 16:42
0 коментара
Общество
Експерти: Новият вариант на коронавируса атакува предимно младите хора

Разпространението на вероятно още по-опасен вариант на коронавируса в южните части на Африка предизвиква тревога по целия свят.

Експерти се опасяват, че вариантът Омикрон, който съдържа необичайно много мутации, е не само по-заразен, но и по-лесно пробива защитата на ваксините.

Южноафриканският институт по заразни болести NICD съобщи за първите регистрирани 22 случая на инфекция с новия вариант на коронавируса. Потвърдени случаи на зараза с него има и в Ботсвана и Хонконг. Именно в Ботсвана на 11 ноември за първи път беше открит този нов вариант на коронавируса.

Новият вариант на вируса е вече в Европа - в Белгия е бил регистриран първият случай на зараза с него.

Учените смятат, че този вариант на коронавируса съдържа поне десет мутации, а някои говорят дори за повече от 30. За сравнение: при доминиращия в момента Делта вариант говорим "само" за две, а при Бета варианта - за три мутации. 

Според Ричард Лесълс от института KRISP, новият вариант се разпространява по-бързо от Делта и представлява по-тежко изпитание за имунната система на човека. Експерти твърдят още, че този вариант на коронавируса атакува предимно младите хора, предаде DW.

Основният проблем при този нов вариант е, че заради многото мутации в спайк протеина имунните клетки не могат да се преборят с него достатъчно ефективно - така той се изплъзва от имунния отговор на организма

Редица държави вече ограничиха пътуванията от и до някои африкански страни.

Сред тях е и Великобритания, която спира полетите от ЮАР, Ботсвана, Зимбабве, Лесото, Есватини и Намибия. Дотук във Великобритания няма потвърдени случаи на инфекция с новия вариант, но информационната агенция PA припомня, че само от ЮАР на Острова пристигат дневно по около 700 души.

Добавете Вашия коментар

TOP