Експерти: Нормалната цена на краставиците е 5 лева, олиото няма да мине 8 кинта

16 Март 2022 | 11:18
0 коментара
Бизнес
Експерти: Нормалната цена на краставиците е 5 лева, олиото няма да мине 8 кинта

"Плодовете и зеленчуците бележат 10% ръст на цените на обща база. Транспортът се повиши с цените на горивата, нормално е цените да се повишат с 10-15 стотинки" - сподели управителят на най-голямата борса в Южна България, в село Първенец - Цветомир Цанов.

От началото на войната в Украйна тирове возят стока всеки ден на различна цена.

"Краставиците и доматите се търгуват между 3,50 и 4,60 на килограм. Домати се внасят от Гърция и Турция - екстра качество са между 3 и 3,50, а краставици от Гърция струват от 2,50 до 3 лева, а българската от 4 до 4,50 лева", споделя той.

Според него няма спекула, а цените се покачват в рамките на нормалното. "Цената на краставицата е нормално да бъде около 5 лева. Бавно и постепенно цените да се покачват, до май месец очаквам при вносните стоки да има ръст с още 10-15%. В момента в България се произвеждат малки количества краставици и зелена салата, която ще бъде около 80 стотинки", обясни той.

"Зърнените култури и слънчогледът бележат ръст заради това, че Русия и Украйна са най-големите износители. Това вдигна с 30% и цената на слънчогледа. Вече почти сме ударили тавана на цената на олиото. В Гърция и Румъния цената не е повече от 8 лева на литър, цената у нас няма да скочи повече от това защото има внос, а сме и производител на олио" - отбеляза Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

По думите му на най-големия пазар на олио - този в Ротердам, от 750 за тон преди войната, сега е около 1100 - има около 40% ръст.

"Когато стоката я има по магазините, няма спекула, а повишаване на цената вследствие на засиленото търсене. Поскъпването заради войната в Украйна се усети най-вече в петрола - 20-30% за месец", сподели той в "Твоят ден".

Според него по-разумното пазаруване може да спре шоковото поскъпване на олиото.

"Нормално е брашното да поскъпне с 20% и оттам да поскъпнат хляба и тестените изделия. Ние сме износител на пшеница, а не можем да ги изнесем. А идва и нова реколта, която ще бъде добра - 7 тона", разкри Симов.

И допълни, че ако Русия и Украйна продължат да изнасят зърнени култури с намалени темпове, ще се запазят високи цените на произведените от тях продукти.

Добавете Вашия коментар

TOP