Експерти: Безработицата в Благоевградско намалява

27 Февруари 2019 | 15:06
0 коментара
Общество

За месец януари 2019 регистрираните безработни лица на територията на областта са били малко над 15 хиляди, като в проценти това е 10,1%.

Данните съобщи Станислава Поповска от Регионалната служба по заетостта, информира БНР.

Тя каза още, че за отчетения месец на работа са постъпили 1124 лица, голям процент от тях, с посредничеството на бюрата по труда.

„Към момента на територията на област Благоевград са заявени  667 работни места, предимно в секторите "Промишленост" и "Туризъм", в сферата на услугите, търговията и строителството.“

Поповска акцентира и върху срока за прием на заявления по проект „Родители в заетост“, който изтича на 28 февруари.

Станка Михова от Регионалната дирекция „Социално подпомагане“,   отчете дейността на службата през първия месец на настоящата година. Тя припомни за промените, които идват с новия Закон за хората с увреждания, както и условията и критериите за получаване на месечна финансова помощ.

С 169 проверки е приключил месец януари за Инспекцията по труда в Благоевград. Голяма част от тях са свързани със сигнали за неизплатени възнаграждения и неспазване на безопасните условия на труд. Именно те, ще бъдат сред приоритетите на инспекцията, през настояащата година. Това заяви директорът Славянка Симитчийска.

„Ще продължим да засилваме контрола на строителните обекти, в селкото стопанство, хотелиерството, както и в рискови предприятия с висок трудов травматизъм.“

Симитчийска допълни, че текат засилени проверки в зимните курорти, които ще продължат до месец март.

Добавете Вашия коментар

TOP