Експерт съветва как да се отървем от паласките и да преборим стреса

10 Юли 2015 | 17:06
0 коментара
Любопитно
Експерт съветва как да се отървем от паласките и да преборим стреса

Източник: Thinkstock/Guliver

Много дами смятат, че излишните тлъстинки в областта на корема са следствие от последното парченце пица за вечеря или онези вкусни шоколадови бонбони, с които са попрекалили вчера в офиса.

Но това може да се дължи и на стрес, казва специалистът по хранене и диететика д-р Мерилин Гленвил, цитирана от „Дейли Мейл".

Когато се чувстваме изнервени или под напрежение, тялото ни освобождава хормони, които стимулират образуването на мазнини в коремната област. Този вид мазнини са опасни, тъй като се натрупват около органите и повишават риска от развитие на редица заболявания.

„Животът ни е изпълнен с различни стресови ситуации – ежедневни задръствания, закъснял транспорт, пропуснати уговорки, финансови тревоги, работа, семейни задължения – живеем на скорост. Тялото ни освобождава адреналин почти постоянно, когато сме под стрес. Ефектът от този адреналин може да е много силен. Може да забележите, че трупате маса около коремната област“, казва д-р Гленвил.

„Ръцете и краката ви може да изглеждат добре, но по някаква причина не можете да свалите сантиметри от средната част на тялото си – въпреки усилените тренировки и диети“, казва специалистът.

„Може би не се чувствате добре в дрехите си и малки тлъстинки преливат над стегнатите ви дънки? Ако това ви звучи познато, бъдете изключително внимателни“, съветва д-р Гленвил.

Излишните килограми в коремната област не са проблем единствено за външния ви вид, но по-важното – проблем са за здравето ви.

Натрупаните мазнини в тази област увеличават риска от развитие на диабет от тип 2, сърдечни болести, инфаркт, високо кръвно налягане и дори рак, предупреждава експертът.

„За съжаление – този вид мазнини са много упорити и нормалните диети и тренировачни режими не могат напълно да помогнат за решаването на проблема“, обяснява д-р Гленвил.

Специалистът по хранене и диететика дава няколко съвета как да се разделим с излишните тлъстинки в коремната област.

Кортизол

Кортизолът – хормон на стреса, е основната причина хората да трупат мазнини в средната част на тялото.

Още преди милиони години телата ни са създадени така, че да реагират бързо при опасности. Както дивите животни, така и ние сме в постоянна готовност за действие, ако се наложи да бягаме, да се бием – ако животът ни е застрашен.

Когато мозъкът ни мисли, че животът ни е застрашен, той стимулира освобождаването на адреналин и кортизол. Това ни дава моментална енергия да реагаме ловко и бързо в опасни ситуации.

В наши дни много хора живеят в постоянен стрес.
Телата ни обаче не правят разлика между стреса от закъсняването за важна среща, спор в работата или истинска животозастрашаваща ситуация. Ето защо организмът реагира по един и същ начин.

Основният проблем в днешно време е, че сме изложени на голямо количество стрес, който не можем да освободим по естествен начин – с бой или бягане. Ако не сме достатъчно физически активни, както тялото ни очаква в подобна ситуация, цялата тази допълнителна енергия – под формата на мазнини и глюкоза, няма къде да отиде и започва да се складира под формата на мазнини.

Силно желание за храна

След стресираща ситуация нивата на кортизол в кръвта обикновено остават високи за известно време и ефективно увеличават апетита.
Тялото ви смята, че имате нужда от гориво след цялото това „тичане и борба за оцеляване“. Това е причината хората, които са изложени на повече стрес, да се чувстват гладни по-често.

Организмът им ги кара да търсят храна, която смята, че ще е най-подходяща след такава „активност“ – ето защо хората посягат най-често към мазни храни и въглехидрати.

Ако не сте физически активни, когато тялото ви очаква да сте, започвате да трупате мазнини в средната част на тялото си.

Защо точно там? Мазнините се концентрират в коремната област, защото там са близо до черния дроб, където бързо могат пак да бъдат преобразувани в енергия, ако има такава нужда.

Какво е решението?

Спрете с диетите

Спрете с диетите и не бройте калории, тъй като в противен случай тялото ви ще реши, че е изложено на глад и ще повиши нивото на стреса (вече знаем как влияе това).

Яжте на всеки три часа

Опитайте се да контролирате нивата на кръвната си захар и енергията, като се храните редовно.

Яжте закуска, обяд и вечеря, но добавете и междинно хранене преди обед и следобед – интервалът да не е повече от 3 часа между похапванията, съветва специалистът. Опитайте се и да не ядете въглехидрати след 18 часа вечерта.

Не пропускайте закуската

Ако пропуснете закуската, тялото ви моментално ще реши, че има опасност от гладуване и ще се хване още по-здраво за мазнините в организма ви.

Изключете захарта

Избягвайте всички храни, които биха повишили нивото на кръвната ви захар бързо. Когато кръвната ви захар спадне отново, тялото ви освобождава адреналин и кортизол, за да стабилизира дисбаланса.

Опитайте се да включите в менюто си повече пълнозърнести храни, които бавно покачват нивото на енергия в тялото.

Включете протеини

Като прибавите протеин (животински или растителен) към въглехидратите, ги променяте в бавно усвояващи се въглехидрати, което е добре за нивата на кръвната захар.

Добавете и „добри“ мазнини в менюто си

Организмът ви има нужда от „добри“ мазнини, които може да си набавим с храни като риба, ядки и семена. Те забързват метаболизма и са важна добавка към диетата ви.

Не се хранете в движение

Това кара тялото ви да смята, че сте под стрес, а и храносмилателната ви система ще бъде по-малко ефективна. Седнете и хапнете спокойно. Колкото по-спокойно се храните, толкова по-добре.

Внимавайте какво, кога и колко пиете

Хубаво е да изключите всички кофеинови и захарни напитки, а и да намалите употребата на алкохол.

Ако не може да живеете без своето сутрешно капучино, поне не го пийте на гладен стомах, тъй като стимулира освобождаването на кортизол.

Движете се

Физическата активност и упражненията са изключително важни. Ако имате натрупани мазнини в областта на корема и сте изложени на постоянен стрес, редовният спрот трябва да се превърне във ваш приоритет.

Промяната на начина на хранене и включването на физическа активност в ежедневието няма да са лесни, но скоро ще забележите положителния ефект от новия си здравословен живот. Ще се чувствате по-свободно в дрехите си и по-комфортно в тялото си.

Източник: Дейли Мейл   

Добавете Вашия коментар

TOP