Експерт: След 3 дни в подножието на връх Вихрен оцеляването е почти невъзможно

29 Декември 2022 | 12:55
0 коментара
Общество
Експерт: След 3 дни в подножието на връх Вихрен оцеляването е почти невъзможно

За случая с изчезналия в подножието на връх Вихрен 69-годишен мъж имаме малко информация. Казват, че е добре екипиран, но това е широко понятие. Това заяви доц. Кънчо Долапчиев, преподавател по спортно катерене и туризъм, в ефира на „Твоят ден“ по Нова тв.

Той предполага, че мъжът е тръгнал или по Джамджиевия ръб, или по Източния път. "Това са трудни маршрути, за тях задължително трябва да имаш ледокоп и котки. Тревата е заледена, няма сняг, има силни пориви на вятъра, няма къде да се скриеш. След три дни оцеляването е почти невъзможно. Но акцията не се прекратява, ще се търси докрай", поясни Долапчиев.

"Разчитаме не само на дрона, но и на човешка сила при издирването", каза Методи Баненски от Планинската спасителна служба в Банско. Той посочи, че районът е голям, а теренът - опасен. 

Долапчиев препоръча екипировката на туристите да е в отличителен цвят – червено, жълто, оранжево, така че да бъде лесно забележима от дроновете. Той също така съветва хората да не ходят сами в планината, да имат заредени телефони, да носят храна и вода. 

„Опасностите идват по две направления – подценяване на природата и надценяване на собствените възможности“, каза още Долапчиев.

Добавете Вашия коментар

TOP