Експерт обясни как се прави кафе без кофеин

02 Декември 2023 | 09:08
0 коментара
Любопитно
България
Експерт обясни как се прави кафе без кофеин

Кафето е една от най-популярните напитки в света и високите нива на кофеин са сред основните причини за това. Това е естествен стимулант, който осигурява прилив на енергия, а масово хората не могат да се наситят на напитката.

Някои хора обаче предпочитат да ограничат приема на кофеин по здравословни или други причини. Безкофеиновото кафе е широко разпространено, а IFLScience съобщава, че консумацията му нараства. 

Ето какво трябва да знаете за кафето без кофеин:   

Как се прави кафе без кофеин? 

Премахването на кофеина, като същевременно запазите аромата и вкуса на кафеените зърна непокътнати, не е лесна задача. Кафето без кофеин се прави чрез отстраняване на съдържанието на кофеин от зелените, непечени кафеени зърна и се основава на факта, че кофеинът се разтваря във вода. Това обясни проф. Лорън Бол от Университета на Куинсланд.   

Използват се три основни метода за отстраняване на кофеина: химически разтвори, течен въглероден диоксид (CO₂) или обикновена вода със специални филтри. Допълнителните стъпки, необходими при всички тези методи на обработка, са причината кафето без кофеин често да е по-скъпо, посочва Куинсланд.   

Методи, базирани на разтворители 

Повечето безкофеинови кафета се правят по методи, базирани на разтворители, тъй като това е най-евтиният метод. Този метод се разделя на два допълнителни типа: директен и индиректен, обясни експертът. 

Директният метод включва задушаване на кафеените зърна и след това многократно накисване в химически разтворител (обикновено метиленхлорид или етилацетат), който се свързва с кофеина и го извлича от зърната, посочва ученият.  

След предварително определено време кофеинът се извлича и кафеените зърна се запарват още веднъж, за да се отстрани остатъчният химически разтворител, обясни Бол. 

Индиректният метод все още използва химически разтворител, но той не влиза в пряк контакт с кафеените зърна. Вместо това зърната се накисват в гореща вода, след което водата се отделя от зърната и се третира с химическия разтворител, допълни той.  

Кофеинът се свързва с разтворителя във водата и се изпарява. След това водата без кофеин се връща в зърната, за да абсорбира вкусовете и ароматите на кафето, каза Лорън Бол. 

Разтворителните химикали (особено метиленхлорид), използвани в тези процеси, са източник на спорове около кафето без кофеин. Това е така, защото се предполага, че метиленхлоридът е леко канцерогенен във високи дози.  Съставката обикновено се използва в препарати за отстраняване на бои и лак за нокти. Той се съдържа и в редица обезмаслители. Обясни експертът от Университета на Куинсланд.   

Източник: Thinkstock/Guliver

Методи без разтворители 

Методите, които не се основават на разтворители и използват течен въглероден диоксид или вода, стават все по-популярни, обясни Лорън Бол. 

Водният метод (известен също като швейцарски воден процес) включва извличане на кофеин от кафеени зърна с помощта на вода. Има вариации на този метод, но основните стъпки са следните. 

За първоначална партида зелените кафеени зърна се накисват в гореща вода, създавайки екстракт, богат на кофеин и ароматни съединения (след това безвкусните зърна се изхвърлят). Този екстракт от зелено кафе преминава през филтри с активен въглен, които улавят молекулите на кофеина, като същевременно позволяват на ароматите да се запазят, посочи Бол. 

Източник: Thinkstock/Guliver

Кофеинът напълно ли е отстранен от кафеените зърна?  

Малко вероятно е 100% от кофеина да бъде успешно отстранен от кафеените зърна. Точно както съдържанието на кофеин в кафето може да варира. 

Ще трябва да изпиете повече от десет чаши безкофеиново кафе, за да достигнете нивото на кофеин, което обикновено присъства в една стандартна чаша кафе, каза експертът. 

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративнаИзточник: IStock

Кафето без кофеин има ли различен вкус? 

Някои хора казват, че вкусът на напитката без кофеин е различен. В зависимост от това как зърната са декофеинизирани, някои ароматни елементи могат да бъдат екстрахирани съвместно с кофеина по време на процеса, обясни Лорън Бол.

кафе кофеин
кафе кофеинИзточник: Thinkstock/Guliver

Кофеиновото и кафето без кофеин имат ли еднакви ползи за здравето? 

Ползите за здравето, установени от пиенето на кафе без кофеин, са подобни на тези от кафето с кофеин, включително по-нисък риск от диабет тип 2, някои видове рак и обща смъртност. Съвсем наскоро кафето беше свързано с подобрено управление на теглото с течение на времето. 

Повечето от ползите за здравето се проявяват при пиене на три чаши безкофеиново кафе на ден. Умереността е ключова и не забравяйте, че най-големите ползи за здравето ще дойдат от балансираната диета, посочва Лорън Бол. 

Източник: IFL Science

Добавете Вашия коментар

TOP