Ексметът Красимир Герчев оттегли жалбата си във ВАС срещу решението на ОИК за прекратения му мандат

04 Октомври 2022 | 17:28
5 коментара
Политика
Ексметът Красимир Герчев оттегли жалбата си във ВАС срещу решението на ОИК за прекратения му мандат

Жителите на Разлог ще избират нов управник на редовните избори през 2023 г.

Бившият кмет на Разлог Красимир Герчев оттегли касационната си жалба във ВАС, с която оспори решението на Административен съд – Благоевград, с което бе потвърдено предсрочното прекратяване на пълномощията му от ОИК от 11 март. Чрез адвокат Атанаска Богоева той е подал молба на 23 септември, че оттегля касационната си жалба и моли производството по делото да бъде прекратено. Съдебният състав на ВАС с председател Иван Раденков е уважил жалбата и делото е прекратено. Определението подлежи на жалба пред петчленен състав на ВАС.

Aт. Богоева

Припомняме, че до детронирането на разложкия кмет се стигна след влязло в сила решение на КПКОНПИ за допуснат конфликт от страна на разложкия кмет. Той атакува решението на ОИК – Разлог като нищожно и незаконосъобразно, като в жалбата бяха изтъкнати различни доводи – за незаконен състав на избирателната комисия, липса на кворум и мнозинство от 2/3 и др.

Преди старта на делото бе направено особеното искане за спиране изпълнението на решението на ОИК до приключване на спора, но съдия Иван Петков го отхвърли, като определението му бе потвърдено и от ВАС. В административния процес кметът бе представляван от адвокат Атанаска Богоева. По нейно искане бе изискана справка от „Информационно обслужване” АД относно това кога е било обявено заседанието на ОИК и дневният ред. В писмения отговор бе посочено, че заседанието е обявено на страницата на ОИК на 10 март, а дневният ред – на 11 март, но според адвокат Богоева не става ясно как е обявено и настоя съдът да изиска служебно отговор на този въпрос. Според нея липсвало яснота и в писмото на ЦИК относно политическото представителство в ОИК – Разлог.

„Тъй като в жалбата твърдим, че решението е взето от непълен състав от 7 членове на ОИК – Разлог, а са правени промени от ЦИК, искаме информация за това как са разпределени представителите на партиите. Може да се окаже, че при вземане на решението са преобладавали членове на една партия, което е абсолютно нарушение“, посочи адвокат Богоева.

От ОИК – Разлог определиха направените искания като  неоснователни, които водят до шиканиране на процеса, а целта е делото да се отложи, за да не се проведат частични избори.

След преценка на представените по делото доказателства съдията по делото Иван Петков реши, че решението на ОИК – Разлог е законосъобразно. Това означава, че няма да бъдат проведени частични кметски избори поради липса даже и на теоретична възможност за спазване на срока, поради което разложани ще изберат следващия си кмет на редовните местни избори през 2023 г./Струма/

Добавени коментари

Лили публикува:
05 Октомври 2022 | 09:53
Хитър ход - да избегне прокуратурата!
Цапата публикува:
05 Октомври 2022 | 06:47
Колко и да бават с Джюровата руспия края им идва бавно но сигурно
цръквар публикува:
04 Октомври 2022 | 20:32
НАПРЕИ СИ СЕГА ЦРЪКВА КУД ВЪНДЖОВИЯ ТИ МЕНТОР НА БЕТОЛОВОТО ,ТА ДА ДОЙДАТ ТВОИТЕ ВЕЧЕ БИВШИ ПОДЧИЛИЗУРКОВЦИ ДА ТИ ПАЛАТ СВЕЩИ !
грабчев публикува:
04 Октомври 2022 | 20:28
ТОЕ КРАДЕЦ И БАНДИТ ОТ ВИСША ГЕБАДЖИЙСКА КЛАСА НЕМА ЛЕ НАЙ-ПОСЛЕ ДА СЕ МАХНЕ ОТ ПУБЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО ,ДА ИДЕ ПО БАНСКИТЕ ВИЛИ И ХОТЕЛИ ДА АГИТИРА ЦИГАНЕТО,ДА ГЛАСУВАТ ЗА ГРОБ ,ТА БАЩИЦАТА ТИКВУН ДА МУ ОПРОСТИ ГРЕХОВЕТО ЗА КРАДНИТЕ ?
Коя е тази адвокатка? публикува:
04 Октомври 2022 | 17:58
Не знам само коя е по-добрата-Атанаска или депутатка-Надка? Май са на едно ниво-нищо не разбират!

Добавете Вашия коментар

TOP