Екскурзия с ваксина или отрицателен тест

14 Октомври 2021 | 10:20
0 коментара
Общество
Екскурзия с ваксина или отрицателен тест

Туроператорите се обявиха против въведената забрана за организиране на екскурзии от и до София. Обединение „Бъдеще за туризма” (ОБТ) – най-голямата работодателска организация на туроператорите, изпрати протестно писмо до служебния кабинет и министъра на туризма Стела Балтова.

В него от бранша настояват за незабавна отмяна на заповедта на директора на РЗИ-София, която забранява организираните туристически пътувания от 14 октомври. От Сдружението считат, че забраната е „доказателство за безсилието на правителството на Стефан Янев за справяне с пандемията”.

„Абсурдно е всеки българин да има достъп до всички одобрени ваксини и в същото време да се затварят бизнеси, заради незадоволителната ваксинационна кампания. Разбираме, че отказът от въвеждането на задължителни зелени сертификати за достъп до различни публични, социални и развлекателни услуги – каквато е практиката в цяла Европа, е предизборен ход, но управляващите трябва да знаят, че преди политиката е икономиката, за да съществува държавата”, изтъква Павлина Илиева, председател на ОБТ.

От ОБТ настояват да могат да работят с ваксинирани туристи, с документ за преболедуване или с отрицателен ПСР тест. „За последната година и 7 месеца бяхме отворени само 5 месеца. Бизнесът не може да съществува, да издържа служители и да плаща данъци със спорадично отваряне и затваряне. Зелените сертификати са единственото работещо решение”, посочват от организацията,пише труд.

Според Павлина Илиена новите забрани отново ще доведат до връщане на пари на клиенти. Туроператорите все още дължат 22 млн. лв. на клиенти за провалени ваканции през 2020 г. Министерството на туризма продължава да бави отпускането на наличните 11,2 млн. лв. за бранша.

Добавете Вашия коментар

TOP