Eкскметът на благоевградското село Горно Хърсово Христо Ганев счупи каръка на 47-ма ловна дружинка

16 Декември 2020 | 07:45
1 коментара
Общество

Екскметът на благоевградското село Горно Хърсово Христо Ганев счупи каръка на 47-ма дружинка и от два дни телефонът му прегрява от поздравления. Авджиите, които миналия сезон оглавиха класацията на ЛРД „Сокол 1911“ за най-добра слука с отстреляни 75 прасета, от октомври са в празна серия и дори не са виждали дивеч. За късмет този уикенд каръкът е прекъснат с отстрелване на първия за новия ловен сезон 100-кг глиган. 

Късметлийската пусия се провела в местността Беланица. Към 9,30 ч. сутринта Христо Ганев почерпил съседа си с единия от двата сандвича, които носел, и тъкмо приключил със закуската си, когато чул как кучетата се втурват да гонят. Усетил как едно от тях, неговото, се отделило от останалите в посоката, в която бил той, и приятната тръпка на очакване на диво животно го накарала да вдигне оръжието в готовност. В следващия миг видял глигана да изскача от гъстото и да тръгва право към него. С един изстрел го повалил. Още един глиган излязъл на следващата гонка пред ловец от групата, но заради мъглата го изтървали и към обяд приключили излета с разфасоване на първото за този сезон диво прасе.

200 са по списък ловците в 47-ма хърсовска дружинка, която е най-голямата в благоевградското ЛРД „Сокол 1911“, но от тях активни са около 60 човека, отбеляза председателят им Петър Демиревски и разкри: „Изненадващо за всички, в началото на сезона прасетата изчезнаха в целия район, не само при нас в Хърсово, но и в полетата на колегите от дружинките на Бистрица, Осеново, Церово, Градево…“. 

С 16 тона царевица от пролетта до края на лятото тази година ловците от 47-ма дружинка са подхранили дивеча в района, в който ловуват. Камерите за нощно виждане, монтирани на няколко места в близост до хранилките, са заснели твърде любопитни и даже куриозни случки, разказват ловците. Доскоро пазели един от записите отпреди няколко месеца, направен пак в местността Беланица. На него се вижда как малко след полунощ 4 глигана, всеки между 120 и 150 кг, бързо се разотиват от хранилката (направена от пробит на много места бойлер, който, като се търкаля, пуска зърна) и на нея застава мечка. Хапва каквото хапва, гушва хранилката като бебе и така заспива. Преди да съмне, се събужда, пак хапва за закуска и си тръгва.

На друг запис пък от края на септември се вижда как майка качва мечето си в автоматична хранилка, окачена на бор на 3-3,5 метра над земята и изнесена на около метър встрани, след като самата тя не могла да я достигне, въпреки че мечките са отлични катерачи. Хранилката е 120-литров пластмасов бидон, захванат с метални тръби за дървото, която е настроена през 2 часа да пуска захранка. Мечето обаче пада вътре и не може да излезе. Майката започва да беснее, качва се на дървото и успява да изкърти металните скоби. Как се е случило това точно, не се вижда на камерата, но ловците после така и не откриват нито тръбите, нито машинката за настройване на режима за пускане на храната.

В ловния район на хърсовската дружинка са регистрирани 4-5 мечки, като тази година камера е заснела как една от тях кърми три малки. Най-странното обаче е, че от началото на ловния сезон и те изчезнали, и не са засичани от камерите, също както и дивите прасета и останалия дивеч.

„Предполагаме, че са се качили по-високо, където тази година казват, че имало много буков и дъбов жир (б.ред. жълъди)“, обясни Петър Демиревски. „Това е единственото обяснение за липсата им, защото  последната царевица, с която заредихме хранилките тази есен, не се изяде и поникна. Това за първи път се случва, не знам от колко години, поне аз подобен случай не помня, но пък казват и че за първи път в планината има толкова много жир“, допълни той.в.Струма

Добавени коментари

Срам публикува:
16 Декември 2020 | 08:00
Този човек беше сниман как краде от църквата в Хърсово имаше камери и го доказват

Добавете Вашия коментар

TOP