Екскметът на Благоевград Румен Томов подаде жалба до ВАС за отмяна на окончателното решение за отстраняването му

28 Май 2021 | 18:58
2 коментара
Общество

Екскметът на Благоевград Румен Томов е внесъл искова молба за отмяна на решението на тричленния състав на ВАС, с което пълномощията му бяха предсрочно прекратени поради нарушения на ЗМСМА. Молбата е депозирана на 17 май с входящ № 6515, но дело все още не е образувано и все още е на етап преписка, която е изпратена за становище до ОИК – Благоевград.

Пред репортер на „Струма“ Румен Томов потвърди за предприетите от него нови съдебни действия. „Подал съм молба до ВАС с искането петчленен състав да отмени решението на тричленния състав. Чака се становището на ОИК – Благоевград”, заяви Румен Томов и добави, че ако трябва, ще се жали и до Европейския съд в Страсбург.

Възможността за отмяна на влезли в сила решения е предвидена в Административно-процесуалния кодекс при 6 основания: ако се открият нови обстоятелства или нови писмени доказателства от съществено значение за делото, които при решаването му не са могли да бъдат известни на страната; ако по надлежния съдебен ред се установи неистинност на показанията на свидетелите или на заключението на вещите лица, върху които е основан актът, или престъпно действие на страната, на нейния представител или на член от състава на съда във връзка с решаването на делото.

На кое основание е базирана исковата молба, попитахме адвокат Милана Кривачка, която изведе делото на Румен Томов пред ВАС. Оказа се, че тя не е запозната с жалбата, тъй като не е ангажирана по случая. ВАС може да отхвърли искането или да отмени решението изцяло или отчасти, като при отмяна се връща на друг състав за ново разглеждане. Дори и да бъде образувано дело, то ще бъде „дело на честта“ и по никакъв начин няма да възпрепятства провеждането на частичните избори за кмет на Благоевград, които са насрочени за 27 юни, в които Румен Томов също ще участва по старата формула като независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет, с подкрепата на партии – засега само от БСП.

Припомняме, че Томов бе отстранен от ОИК – Благоевград заради нарушение на чл. 41 от ЗМСМА, за това, че не се е заличил в срок като едноличен търговец в едномесечния срок от избирането му за кмет, след което обжалва решението, което бе потвърдено с окончателно решение на Трети състав на ВАС на 14 април тази година.в.Струма

Добавени коментари

Асен публикува:
28 Май 2021 | 22:16
Бриндо, сега шо правим, скоро и ти си чао, чао, чао
suksi публикува:
28 Май 2021 | 20:44
rumka begai si sloji edna rakiika i ne se zanimavai s gluposti e sa da ti kaja s qsen se raboti i nema nikakvo naprejenie ot kak te nema a veche i ludiq don4o go nema i sa e spokoistvie

Добавете Вашия коментар

TOP