Екскметът Ат. Камбитов глобен 10 000 лв. заради нарушения в спечелената от „Престиж Бизнес” поръчка за социалните жилища в кв. „Освобождение“

01 Ноември 2021 | 20:02
4 коментара
Общество
Екскметът Ат. Камбитов глобен 10 000 лв. заради нарушения в спечелената от  Престиж Бизнес” поръчка за социалните жилища в кв.  Освобождение

Екскметът на Благоевград Атанас Камбитов е отнесъл персонална глоба от 10 000 лв. от директора на Агенция за държавна и финансова инспекция ( АДФИ ) заради обществената поръчка за обзавеждане на 172 социални жилища в кв. „Освобождение“, изградени по ОП „Региони в растеж“ на ЕС. При миналогодишна проверка на АДФИ в общината било установено нарушение при възлагането на обществената поръчка през 2018 г. в обособена позиция №4 „Доставка на кухненска посуда на три сгради, предназначени за социални жилища. В техническите спецификации  били утвърдени сходни по вид артикули за сградите за социални жилища – мебели за кухненско обзавеждане, включително домакински уреди, мебели и аксесоари за спалня, за баня и електрическо оборудване. Независимо от това обаче обществената поръчка била разделена на три обособени позиции, всяка от които е с идентичен предмет – доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане, като разделянето е направено по обекти (социални жилища), а не според вида на стоката (артикулите), които са предмет на доставка, което е довело до ограничаване на конкуренцията и възможността за участие на по-широк кръг от стопански субекти, специализирани в доставката и монтажа на мебели, електроуреди, изграждането на ел. инсталации, обзавеждането на бани и пр.

Обществената поръчка за обзавеждане на 172 апартамента в трите нови социални блока бе спечелена от благоевградската фирма „Престиж Бизнес“ ООД на Георги Шапков и Любен Янев. Според проверяващите финансови инспектори начинът на обявяване на обществената поръчка е в нарушение на забраната по чл. 2, ал. 2 във вр. чл. 49, ал. 1 от Закона за обществените поръчки. Заради това бившият кмет като възложител на поръчката е глобен с 10 000 лв. от директора на АДФИ в наказателно постановление, издадено на 10 май 2021 г. 

Ат. Камбитов  оспорил санкцията в Районен съд – Благоевград, който обаче я потвърдил. Последвала жалба срещу решението в Административен съд, но и той приема, че е правилно, и го оставя в сила. Решението на състава, председателстван от Мария Тодорова и членове Димитър Узунов и Иван Петков, е окончателно. Тъй като глобата е наложена на бившия кмет като физическо лице, той ще трябва да я плати от собствения си джоб.  Припомняме, че заради незаконосъобразна обществена поръчка за същите 172 социални жилища в кв. „Освобождение“ на община Благоевград бе  наложена финансова корекция в размер на  1 701 205 лв. от зам. министъра на МРРБ, който е и ръководител на управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г.  Корекцията представляваше 25 % от допустимите разходи при строителството, за което бе отпусната 9 506 000 лв. безвъзмездна финансова помощ от ЕС на община Благоевград. Според МРРБ общината като възложител е нарушила принципите на равнопоставеност, свободна конкуренция и пропорционалност, като е ограничила участието на лицата в процедурата, тъй като предметът на обществената поръчка е недостатъчно определен и др.  Корекцията касаеше договорите с трите фирми, спечелили поръчката, като на “Строителство и саниране – Инженеринг консулт“ ЕООД с управител Борислав Тодоров тя е в размер на 553 669.65 лв. от договорени 1 845 565.50 лв. без ДДС. На „Браво Строй“ и ДЗЗД ВИПС, включващо дружествата „Стилстрой-М“ ООД на Михаил Камбитов, корекцията е 661 350 лв. при договор за 2 204 500 лв. без ДДС, а на фирмата от Банско „ВИП-2004“ ЕООД на Константин Обецанов при договор за 1 620 620 лв. без ДДС корекцията е в размер на 487 186 лв.

Решението на зам. министъра на МРРБ бе изпратено на община Благоевград на 24 януари 2020 г., когато кмет вече беше Румен Томов. Той го обжалва в Административен съд, но съдия Димитър Узунов, който разгледа делото, счете нарушенията за безспорно установени, като подробно се спря на всяко от тях.  Според съдията и трите фирми изпълнители по отделните обособени позиции при сключването на договорите за обществени поръчки не са представили сертификати за съответствие на материали, въпреки че такова е било условието на възложителя, от което следва извод, че офертите им не отговаряли на обявените условия на поръчката и са били налице предпоставки за отстраняването им от процедурата. С тези мотиви съдия Димитър Узунов счете корекцията за правомерна и отхвърля жалбата на община Благоевград, която бе осъдена да изплати освен сумата от 1 701 205 лв. и съдебни разноски в размер на 17 560 лв. на МРРБ за адвокатски хонорар.в.Струма

Добавени коментари

мария публикува:
02 Ноември 2021 | 08:11
КАМБИТОВ ДА НАГОДИ НА ЦВЕТАНОВ И ТОЯ БОКЛУК ШАПКОВ МУ СЕ ОТБЛАГОДАРИ С ТАЗИ ГЛОБА Е НЕМА НЕ НАКАЗАНО ДОБРО
Грабеж публикува:
02 Ноември 2021 | 07:56
Приятели, ГРЕБ е синоним на корупция и безогледно крадене. А генералът е по-скоро шуробаджанашки фелдфебел и рекетьорски Мутра.
ГЕРБ е СИЛА! публикува:
01 Ноември 2021 | 20:38
Приятели на ГЕРБ! Ние сме единни! Заедно ще победим хаоса, заедно ще смачкаме врага! Нас не ни е страх от политическите репресии на КОМУНИСТИТЕ! Под ръководството на нашия приятел и лидер генерал Бойко Борисов ние ще поведем отново страната към просперитет, икономически прогрес и активна роля в международната икономика и политика! НИЕ СТРОИМ не РАЗРУШАВАМЕ! Какво направихме ние? Милиони левове субсидии за Банско, инвестиции в образователната система на града, строеж на инфраструктура и детски градини, помощи за нуждаещите се! Благодарение на нас бизнеса в Банско оцеля и няма глад и мизерия! Какво направиха комунистите на Радев? Бедност, инфлация, скок на тока и парното, скок на хляба и основните продукти! ГЕРБ Е СПАСЕНИЕТО, да подкрепим спокойното и далновидно управление! Александър Мацурев е логичния и достоен избор на Банско! България и Банско имат нужда от такива опитни хора, а не от некадърни самозванци с „харвартско“ и „европейско“ образование! Банско е благодарно на ГЕРБ и ГЕРБ подкрепя Банско!
Грабеж публикува:
01 Ноември 2021 | 20:23
Милиони се откраднаха.

Добавете Вашия коментар

TOP