ЕКСКЛУЗИВНО! Осман Октай: ДПС подготвя коалиция "всички срещу ГЕРБ"

13 Октомври 2016 | 17:00
0 коментара
Политика
ЕКСКЛУЗИВНО! Осман Октай: ДПС подготвя коалиция всички срещу ГЕРБ

Ексклузивно интервю с бившия зам. - председател на ДПС Осман Октай в телевизия Европа.
 

- БСП и Реформаторския блок за президентските избори, за да се гарантирала честността на вота...Това обединение срещу ГЕРБ ли е? 
- "Това послание всъщност го приемам като провокация към обществото, едва ли не с едно такова обединение за наблюдаване на изборния процес, да са честни, ДПС се опитват да бъдат лидери на някакво обединение с цел да излязат от политическата изолация, в която се намират в последните две години. Вече имат допирни точки с БСП, имат допирни точки с АБВ, имат допирни точки с "Атака", имат допирни точки с ВМРО, но едва ли ще имат допирни точки с един политически формат - дясна политическа формация, която тотално ги отрича. Винаги Реформаторският блок, без значение кои партии в Реформаторския блок, са казвали, че ДПС е една мафиотска структура, а не политическа формация и аз съм съгласен. Но те се опитват да мобилизират колкото се може повече обществени позиции против ГЕРБ и против Бойко Борисов преди президентските избори." 


- Това ли е всъщност основната цел - всички да бъдат обединени срещу ГЕРБ? 
- "Аз във вашата телевизия казах, че тези избори, особено между първия тур и балотажа, много ми приличат на изборите от 2001 г., когато цялото задкулисие и мафията, заедно с Доган, Царя, Георги Първанов и ДПС, и дори фалшиви десни кандидати в лицето на Богомил Бонев, Жорж Ганчев, всички се обединиха срещу Петър Стоянов. И тогава, ако ДПС, както настоявахме ние основателите на ДПС, в дясното крило в Движението за права и свободи, за подкрепа още на първия тур на Петър Стоянов, вярвайте ми още на първия тур Петър Стоянов щеше да бъде избран за президент и Георги Първанов никога нямаше да помирише президентството. Но тези президентски избори, с победата на Георги Първанов, обърнаха историята на България последните 15-16 години, и затова от този момент до ден днешен ние говорим, че мафията си има държава. И тези избори ще определят бъдещето на България това е най-важният момент и най-лошото е - предупреждавам чрез вашата телевизия и всички мои коментари в обществото - че тука въпросът е за бъдещето на България след тези президентски избори. При една загуба на изборите от ГЕРБ, тези формации вече са готови да дестабилизират парламента и страната, за да отидат на предсрочни избори, и отново да направят този път не тройна, а четворна коалиция, за да отстранят от властта ЕНП и бъдещето на България.И тогава аз се опасявам от много тревожен момент - гласове, които вече се публикуват в разни измислени стратегически анализи за България под ръководството на катедра за сигурност в библиотекарския институт, където имат много силно влияние фоднациите на Примаков и КГБ. Те казват така: "България да напусне Дъблинското споразумение веднага заради мигрантите. Второ - да се преосмисли напускането на България на ЕС. И всъщност още не сме чули, но на дневен ред е вече направено посланието от Москва за НАТО да се изтегли от териториите след 2000 г. Това са прибалтийските републики, РУмъния и България, откогато станахме членове на НАТО. Защото битката в световната геополитика минава през бъдещето на България. Затова много бих искал с моя глас скромен да предупредя демократичната общност у нас - каквито и да са кандидатите, каквито и да са негативите им да се обединят, защото те ще изберат бъдещето на България. Затова са толкова важни тези избори и затова са толкова много процесите за обединяване между БСП, ДПС и АБВ. 


- Защо Реформаторският блок беше замесен днес в изказването на Карадайъ? 


- Това е провокация, отправена от слабостта на реформаторския блок. За да ги дискредитират и да използват разногласията им. 


- Виждаме обаче, че Радан Кънев говори с много подобна реторика? 


Затова казвам - те използвайки реториката на Кънев против управлението на Борисов и ГЕРБ се опитват да го вкарат в тази игра всъщност. Това е една мръсна игра. Едва ли ДСБ, които са най-голямото отрицание на ДПС през годините биха имали някакви допирни точки. Не че съм привърженик на ДСБ и Радан Кънев - аз почти не го познавам, но мисълта ми е че ДПС винаги се дразнят от присъствието на Корман Исмаилов в РБ. Не че той с присъствието си допринася с мюсюлмански гласове. Но определено очаквам и с помощта на нас основателите, биейки камбаната на тревожност колкото и да се опитват различни анализатори, политолози и политици да неглижират значимостта на президента аз казвам - тези президентски избори ще определят бъдещето на България за следващите 15 години. Това единствено може да стане с победа на ГЕРБ. 


- Да очакваме ли тогава ДПС да подкрепят кандидата на БСП Румен Радев? 


- На първи тур ДПС имат кандидат в лицето на Орешарски. Доган е направил събиране в Сараите в последния ден на регистрация в ЦИК и до последно са очаквали дали ДОСТ ще имат кандидат. Като са разбрали, че нямат са се успокоили. Доган е наредил, че ако паднат един глас от резултатите от последните избори Доган е заплашил, че ще смени всички областни лидери и депутатите няма да са депутати в следващия парламент. Винаги е било така - ДПС дори имат ресурс ако контролират вота на циганите, помаците и турците, както го направиха 2009 г., когато изкараха 600 хиляди гласа. При разпилени леви гласове има опасност да изкарат Орешарски на балотаж. Това е провокация подготвена от Сараите, от Доган. Така че има такава опасност в реалност, защото на миналите парламентарни БСП взеха 500 хиляди гласа. С 20 хиляди повече от ДПС. При пълна мобилизация от страна на Доган, особено с Лафка, те контролират контрабандата на цигари, алкохол и много други неща, контролират цели квартали, виждате колко скандали стават с техни герои осъдени цигани като дистрибутори и посредници на това, което Ви говоря. Всичко това може да мобилизира достатъчно гласоподавтели в полза на ДПС и Орешарски. И точно затова играят с провокацията Орешарски на тези президентски избори. 


- Тоест Орешарски е пуснат, за да се направи едно социологическо проучване дали ДПС си е запазило позициите след появата на ДОСТ? 


- Не само това. Те винаги могат да си мобилизират и контролират вота, това казвам. Дали ще е с кандидатурата на Орешарски или не...по-скоро с тази канддиатура те искат да доближат възможности за бъдещо управление между БСП и ДПС, като Орешарски в предизборната си кампания да посочи виновниците за всички гафове в управлението си. А той вече в първото си телевизионно изявление ги посочи. Каза, че лидерите на двете партии в лицето на Доган и Станишев са му налагали диктат. За грешките, с които той не бил съгласен. По този начин. Той изгражда мост пред членовете на ДПС и БСП, които почти се намразиха, след като се свалиха от власт. Това е целта - Орешарски да посочи хората, които не са в тези две партии като виновници за грешките на неговото управление. 


- Казахте името на Местан. Каква ще е ролята на ДОСТ на тези избори? 


- Те няма да са активни на тези избори. Аз съм много разочарован, че Местан не провокира етновота, за да може да позволява на ДПС в полза на задкулисието да извършва тези действия. Но има много тези за вчерашното псоещение на Путин-Ердоган, възможно е по тази линия да има въздържане, ДОСТ да играе агресивно против ДПС и против един бъдещ европейски кандидат. 


- Каква е вашата прогноза, кой ще е следващият президент на България? 


- Много ме е страх на балотажа да не загуби кандидатът на ГЕРБ.Страх ме е не заради ГЕРБ, не заради Цецка Цачева, страх ме е заради бъдещето на децата ни. Дано не позная. Много се надявам ГЕРБ да излезе победител на тези избори. Припомням и пак повтарям 2001 година, за да предупредя демократичната общност младите хора в България да не подценяват, да не неглижират дори опита на някои кандидати да пародизират президентската иснтитуция, така че очаквам да помогна скромно в защитата на европейското и натовското бъдеще на България. 


-Добре, благодаря Ви! 


- Благодаря Ви и аз! 

Добавете Вашия коментар

TOP