Ексклузивно: Боби Михайлов подаде оставка!

27 Ноември 2023 | 14:07
0 коментара
Спорт
България
Ексклузивно: Боби Михайлов подаде оставка!

Борислав Михайлов подаде оставка като президент на Българския футболен съюз. Това обяви самият той след събирането на Изпълнителния комитет.

Така чаканата от футболните фенове в страната оставка идва 11 дни след най-сериозните протести срещу това ръководство на БФС, които се проведоха преди европейската квалификация срещу Унгария на 16 ноември. Тогава се стигна до кървави сблъсъци между фенове и полиция, а центърът на София заприлича на бойно поле.

Недоволството срещу това ръководство на БФС достигна връхната си точка именно на този 16 ноември, като ден по-късно от централата свикаха извънредно заседание на Изпълнителния комитет.

Що се отнася до членовете на Изпълкома, подаването на оставка е индивидуално решение на всеки един член, като той не е длъжен да се съобразява с действията на своите колеги.

Процедурите около тази оставка обаче не са толкова прости. До 10 дни ще бъде свикан нов Изпълком, на който ще се насрочи дата за Конгрес, когато би трябвало всички регистрирани клубове в страната да изберат своя нов.

Именно тогава ще бъде официално приета оставката на Михайлов, а не днес, когато той я подаде.

Приемането на оставката на самия Конгрес означава едно, че Борислав Михайлов няма да може да бъде кандидат за президент. Така след малко над 18 години с Михайлов начело, БФС ще има своя нов президент, което по всяка вероятност ще се случи в последните дни на март 2024-а.

Още в часовете преди започването на Изпълкома, пред сградата на БФС в "Бояна" имаше засилено полицейско присъствие, като органите на реда се бяха подготвили и със станалите прословути водни оръдия, използвани активно по време на протестите срещу управлението на централата преди 11 дни.

Това е вторият случай в 18-годишното управление на това ръководство, в което Борислав Михайлов подава своята оставка.

Предишният случай бе през октомври 2019-а, когато непосредствено след европейската квалификация срещу Англия и разразилият се расистки скандал, оставката на Михайлов бе публично поискана от тогавашния премиер Бойко Борисов и министърът на спорта Красен Кралев, като часове по-късно оставката бе факт.

Шест месеца по-късно обаче той промени решението си и оттегли своята оставка, като продължи да управлява БФС до днес, което е вече малко над 18 години след първото му изибране на поста.

Добавете Вашия коментар

TOP