Ексблагоевградски прокурор: Кабинетът виси на Галя от посолството?! Коя е тя?

26 Март 2024 | 09:45
0 коментара
Политика
Благоевград
Ексблагоевградски прокурор: Кабинетът виси на Галя от посолството?! Коя е тя?

Въпреки резките, бурни и драматични обрати в (не)коалицията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, която управлява страната през последните девет месеца, все пак до примирие може да се стигне. Така поне смята бившият апелативен прокурор на София Иван Петров.

В леко брутален пост на своята страница във фейсбук той пише следното:

 

„Кога Галя, на Съби Димитров внучката, изтрезнее понеделник, може да запои ЗглоБката!

 

Иван Петров визира прословутата Галя от американското посолството у нас, чието име се завъртя преди време в медиен скандал. Осветли я току-що напусналият групата на ГЕРБ Вежди Рашидов, като сподели, че тя се обаждала в парламентарната група на партията да разпитва „какво правят с него”.

„Една Галя от Американското посолство в момента управлява държавата, колкото и иронично да звучи”, сподели тогава бившият министър на културата.

Иван Петров

Оказва се, че майката на въпросната Галя е съученичка на адвокат Иван Петров и внучка на видния деец на БКП Съби Димитров.

„Майката на Галя идваше на училище в 114 английска езикова гимназия с мерцедес на ЦК на БКП, сега Галя отива в МС с бронирани джипове на посолството!”, споделя още Иван Петров във фейсбук.

 

Публична тайна е, че всички участници в коалицията периодично притичват до „Козяк”, където е ситуирано посолството, за да лобират за собствените си интериси и да топят „противника”. Така сами се поставят в унизителното положение американското посолство да влиза в ролята на арбитър и да решава как да приключат политическите драми у нас и кой да упражнява властта.

Както става ясно, дядото на Галина Събева е комунистът-активист от Сливен Съби Димитров, самоубил се през 1941 г. Баща й, като наследник на славния комунист, пък се урежда с посланическо място в Швейцария по времето на соца. Галина работи известно време като репортер за Ройтерс, но след като се задомява за американеца Кенет Лефковиц, се преориентира към служба в посолството на „Козяк“.

ОЩЕ: Кой е мъжът на „Галя от посолството“?

„Галя от посолството“ е на път да се превърне в нарицателно за задкулисното дърпане на конците на „сглобката“. Името на „Галя от посолството“ изплува, когато стана ясно, че близката до съпругата на Иво Прокопиев (също Галя) „държи изкъсо“ родни политици. Самата Събева с охота разказва, че един от „най-интересните периоди“ от работата й в американската амбасада са именно срещите с предизборните щабове в големите ни градове.

Името на Кенет Лефковиц не е непознато за българските медии. Той ту се появява като „председателя на Надзорния съвет на Българската ветроенергийна асоциация“, когато коментира скандалите с ВЕИ централите, или пък е „американец, който от години живее в България“, когато незнайно защо коментира президентските избори в САЩ, той е и „бизнесмен и финансист“, който дава компетентно мнение за встъпването на Байдън в длъжност.

Бизнесът на господин Лефковиц е пример за балансиран просперитет, подплатен с връзки с „правилните хора в правилното време“.

Той е съсобственик на консултантската компания „Ню Юръп корпорит адвайзъри“, която в последните няколко години извършва консултантски услуги най-вече в енергийния сектор, но също и в сектора на телекомуникациите.

Енергийните проекти той развива още по времето на приватизацията, а с телекомуникациите го свързва периодът, в който е изпълнителен директор на българска телеком компания – „Нетикс комюникейшънс“ (NetIX Communications). В края на 2018 и почти цялата 2019 г. се занимава с преструктуриране на Булсатком от името на основателя на компанията Пламен Генчев. В последно време се занимава основно с развитието на един вятърен парк.

 

„В България е трудно да правиш бизнес“, казва философски Лефковиц пред „Форбс“ и добавя, че е толкова отдавна в страната, че вече е свикнал с всички трудности. За него една от големите трудности е, че понякога има сравнително кратки прозорци, когато пазарът и обстановката изискват бързо приключване на дадена сделка. И в същото време има пречки от всякакво естество. „По-голямата част от времето буташ срещу вятъра“, описва кратко положението в страната Кенет.

Консултантската компания, в която той е съдружник, е създадена като клон на австрийската EPIC в България през 1996 г. Лефковиц е изпълнителен директор на EPIC България от 1999 до 2003 г. В края на същата година той прави мениджърско изкупуване и оттогава компанията е „Ню Юръп корпорит адвай­зъри“.

Законната половинка на Галина Събева е от Нова Англия – Масачузетс. Учи в икономическия департамент на университета в Кънектикът – Wesleyan University. Завършва образованието си през 1992 г. и почти три години работи в Американския институт за икономически изследвания в Масачузетс.

Пристига в България през 1995 г., тогава е 26-годи­шен. „Дойдох в страната на рождения си ден“, казва той. Първото му впечатление, когато идва, е старото летище, което е със стария си терминал отпреди ремонта. Още видът му е доста тоталитарен, а когато излиза от него, вижда квартал „Дружба“ и се чуди къде е попаднал. Първото му посещение е за две седмици, връща се в САЩ, но след второто си идване остава за постоянно.

Малко след като пристига в страната, започва подготовката за приватизация и той открива, че има пазарна ниша за писане на анализи. Създава бюлетин за тези, които следят масовата приватизация, и ЗУНК облигациите (облигации, издадени по Закона за уреждане на необслужваните кредити). Тези облигации (за разлика от Брейди облигациите – по външния дълг на страната) не са били прозрачни и е имало нужда някой вътре в страната да дава информация на чуждите инвеститори.

След това навлиза директно в приватизацията и три години е изпълнителен директор на Приватизационен фонд „Надежда“. Казва, че е доволен от работата си във фонда, защото е успял да „осребри“ основните му позиции. След приватизацията фондът има дялове в „Солвей Соди“, „Калиакра“, „Плевенско пиво“ и „Ален мак“, които са продадени успешно.

Няколко години е представител на фонда в козметичната компания „Ален мак“, като две години е и член на съвета на директорите.

Не се отказва от възможността да помага с опита си, като се включва в различни организации. Няколко години е член на борда на Американската търговска камара в България, съосновател е на Българската ветро­енергийна асоциация. Член е и на Съвета на Института за пазарна икономика.

Остава в България, защото по неговите думи тук има предизвикателство и нещата се случват доста трудно. Има доста изпитания в страната, но той харесва да докара нещата докрай, упорит е. В един момент създава и семейство и това определя живота му.

Вероятно заради „спецификата“ на работата си Галина Събева никога не е афиширала кой е мъжът до нея. Нито пък господин Лефковиц е споменавал името на законната си половинка. Факт е, че „Галя от посолството“ е осребрила успешно както личните си отношения, така и професионалната си кариера в американското посолство. /Пиринско днес

Добавете Вашия коментар

TOP