Екологични нарушения в Благоевград, Симитли и Разлог

10 Септември 2023 | 10:53
0 коментара
Общество
Благоевград
Екологични нарушения в Благоевград, Симитли и Разлог

Еко инспектори са извършили проверки по сигнал на кметовете в Симитли и село Брежани за задимяване и обгазяване от въглищен дим, който се отделя в района на бивш открит рудник. Извършили са замервания на качеството на атмосферния въздух в село Брежани с мобилна автоматична станция. Резултатите от проведените измервания не показват отклонения от средноденонощните или средночасови норми за качество на атмосферния въздух, информираха от РИОСВ-Благоевград.

В ллагоевградското село Изгрев са съствали акт на дружеството "КАЛЪР БОКС" за допуснато неорганизирано изпускане на прах от дървесни частици и замърсяване на района около обекта от експлоатирания от дружеството „Цех за производство на пелети“.

 

По сигнал на Зеления телефон на РИОСВ – Благоевград са инспектирали терен за замърсяване с азотна киселина върху асфалтов път, в района на град Симитли. При проверката на място се констатира, че от автомобилна композиция съставена от влекач и полуремарке, превозваща азотна киселина и торове се е получило изтичане на азотна киселина в следствие на инцидент по време на транспорта. Под полуремаркето се е образувал разлив на азотна киселина. Мястото на разлива веднага е локализирано и неутрализирано с хидратна вар на прах от екип на СОД към РДПЗН – Благоевград, пристигнал първи на мястото на инцидента. Полученият след неутрализацията отпадък е събран в плътно затворени пластмасови кофи, а на фирмата извършваща транспортирането на киселината е дадено предписание за предаването му за последващо третиране на лице, притежаващо необходимия документ по чл. 35 от ЗУО. Предписанието е изпълнено, като в инспекцията са представени документи удостоверяващи предаването му.

Във връзка с постъпил сигнал за замърсяване на водите на Бела река в района на Разлог, са извършени съвместни проверки на РИОСВ и "Басейнова дирекция" на обекти, експлоатирани от фирмата „Божанов груп“. Съставени са съответните актове.  На място е установено, че на площадката е изградено локално пречиствателно съоръжение - два последователни утаителя (единия двусекционен, другия трисекционен), които към момента на проверката са със запълнен обем и не работят ефективно. На изход от пречиствателното съоръжение, формираният поток производствени отпадъчни води - видимо непречистени и кални (кафяви на цвят) се извеждат извън границите на имота, преминавайки през черен път посредством подземна гофрирана канализационна PVC тръба, и се заустват (изхвърлят) гравитачно на левия бряг на река Изток. Дружеството не притежава издадено по реда на чл. 46, ал. 1, т. 3, буква „б“ Закона за водите от директора на БД ЗБР разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води.
- Обект „Бетонов център“, находящ се на ул. „Христо Ботев“ №48, имот с идентификатор 61813.750.445 по КККР на гр. Разлог. В момента на извършената проверка е установено, че обектът функционира, като се извършва дейност по измиване на съоръженията на бетоновия център и прилежащата площадка. На обекта е изградено локално пречиствателно съоръжение – утаител, като отпадъчните води не постъпват в него за пречистване. Формираният поток отпадъчни води преминават покрай утаителя и директно се извеждат извън границите на обекта, като постъпват в канал - земен профил с дължина около 200 м, изграден в сервитута на черен път, преминаващ покрай имота. По цялото протежение на канала са налични утайки, с характерен произход от утаяване на отпадъчни води при производство на бетонови разтвори. Преди река Язо, каналът преминава подземно и посредством гофрирана канализационна PVC тръба, от която непречистените отпадъчни води се заустват (изхвърлят) гравитачно на десния бряг на реката. Дружеството не притежава издадено по реда на чл. 46, ал. 1, т. 3, буква „б“ Закона за водите от директора на БД ЗБР разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води. Във връзка с констатираните нарушения на чл. 200, ал.1, т.2 от ЗВ, са предприети съответните мерки, като срещу дружеството са образувани административнонаказателни производства със съставени два акта. /Е НОВИНА

Добавете Вашия коментар

TOP