Екипи на полицията и жандармерията ще охраняват Рилския манастир за Голяма Богородица

15 Август 2023 | 08:55
0 коментара
Общество
Благоевград
Екипи на полицията и жандармерията ще охраняват Рилския манастир за Голяма Богородица

Мерки за сигурност по време на големия християнския празник Свето Успение Богородично обсъдиха директорът на полицията в Кюстендил старши комисар Светослав Григоров, областният управител Александър Пандурски и игуменът на Рилската света обител Адрианополският епископ Евлогий, съобщиха от областната дирекция на полицията.

Срещата е била в Рилския манастир по покана на игумена на манастира. Епископ Евлогий каза, че през летния сезон интересът към Рилския манастир е засилен и твърде често се оказва проблемно паркирането в района, когато трафикът се засилва. Той призова за засилване на мерките за спокойното протичане на празника Свето Успение Богородично утре, информират от полицията.

Директорът на ОД на МВР увери епископ Евлогий, че в района на манастира ще бъдат командировани достатъчно сили и средства, за да се улеснят както миряните и гостите, така и домакините. По време на срещата гостите се запознаха на място и с възможностите за паркиране в районите на Бачкова чешма и Кирилова поляна.

Набелязани са конкретни задачи относно дейността на служителите от полицията, жандармерията и осъществяването на пътния контрол. Изпратено е и писмо до Община Рила за оказване на съдействие при почистването на района около манастира и местата, които ще посетят миряните и гостите.

Областният управител акцентира върху рисковете от пожари, а игуменът напомни, че има заповед, която забранява паленето на огньове на територията на Природен парк „Рилски манастир“. Ще бъде засилен контролът и по това направление, като абсолютно е забранено паленето на огнища, съобщиха още от полицията.

Директорът на полицията увери, че до края на натоварения сезон и по време на предстоящите за Рилския манастир празници ще има засилено полицейско присъствие, за да не се допускат инциденти и нарушения на реда.

Добавете Вашия коментар

TOP