Екипи на БЧК „спасяваха“ рафтъри от обърнала се лодка в река Струма край Кресна

09 Юни 2019 | 18:56
0 коментара
Общество

Екипи на Българския червен кръст демонстрираха преди обяд днес спасяване на хора, попаднали във водите на река Струма край град Кресна.

Първо неумел плувец влезе и бе помъкнат от буйните води на реката, но успя да доплува до брега, за да бъде спасен от екип с лодка, авантюрата му струваше счупен крак. След това рафт се преобърна, което наложи спасяване на рафтърите-едни паднали във водата, а други сами доплували до островче, макар и с контузии. За целта над реката бе изграден от въжета така нареченият „тролей“ от въжета, към който бе привързана лодка с двама спасители с нея.

„Демонстрацията днес е много близка до реалната обстановка, в този участък се спускат много туристи с рафтове“, каза пред БГНЕС Ясен Свиленски-директор на Дирекция „Мениджмънт на бедствията“ при БЧК.

Той обясни, че целта на демонстрацията е спасяване в бързо течащи води, работа със спасителни въжета и преминаване на река, действия по издирване и оказване на помощ на пострадали.

Демонстрацията е в рамките на тренировъчен курс в периода от 6 до 10 юни 2019 г. на територията на гр. Кресна с членове на доброволните екипи на БЧК за действие при наводнения от цялата страна и е част от проявите в рамките на “ Седмица на водното спасяване “ 2019.

„Ако си неумел плувец въобще не влизай във водата, или най-много до коленете, а помъкне ли те водата-паниката е най-лошото“, каза „неумелият плувец“ след спасяването му.

Курсът се провежда по поречието на река Струма на територията на Кресненското дефиле при полеви условия. В него участват доброволци от 22-те областни организации на БЧК – членове на звената за действия при наводнения, както и експерти от дирекциите „Мениджмънт на бедствията” и „Водно-спасителна служба” както и спасителен екип от Северна Македония. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP