ЕК добави и българското саламурено сирене като защитен продукт

31 Юли 2023 | 15:37
0 коментара
Общество
България
ЕК добави и българското саламурено сирене като защитен продукт
Европейската комисия одобри включването на „Българско бяло саламурено сирене“ като защитено наименование за произход (ЗНП) от България. Това ново наименование ще бъде добавено към списъка от 1 648 вече защитени селскостопански продукта, съобщиха от представителството на ЕК в България.

Българско бяло саламурено сирене“ е ферментирал млечен продукт, който се произвежда от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко, с добавка на закваска от бактерии Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, както и на симбиотична закваска от бактерии Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, чрез подсирване с мая за сирене, получило необходимата обработка, претърпяло процес на зреене в саламура и предназначено за консумация.

Производството на продукта се извършва на територията на цяла България по утвърдена технология. Благоприятните климатични и природни условия в страната спомагат за развитието на млечнокиселите бактерии, от които бактерията Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus се използва при производството на продукта и влияе на неговите специфични характеристики.

Регистрацията ще даде на преработвателите конкурентно предимство на пазара, а за потребителите ще има допълнителна гаранция за произхода и качеството на продукта.


По-рано този месец и българското кисело мляко беше вписано в европейския Регистър на защитените наименования за произход. Така саламуреното сирене става третият български продукт, регистриран като защитено наименование за произход на европейско ниво след „Странджански манов мед“ и киселото мляко.

Добавете Вашия коментар

TOP