ЕХО ОТ САНДАНСКИ! Йотова срази Петков, който сравни войната с Априлското въстание: Не съм чувала по-простовата позиция

29 Април 2022 | 07:07
0 коментара
Общество
ЕХО ОТ САНДАНСКИ! Йотова срази Петков, който сравни войната с Априлското въстание: Не съм чувала по-простовата позиция

Напрежението между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 ескалира. Вчера в престрелката се включи и вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

Не съм чувала по-простовата позиция за Априлското въстание.

Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира думите на премиера Кирил Петков, който днес сравни войната в Украйна с Априлското въстание. Изявлението си тя направи в отговор на журналистически въпрос в Сандански, където беше гост на празника на града

Ето какво написа Йотова на своята фейсбук страница:

"Никого не бих съветвала да търси алиби за едно или друго решение в българската история, защото ще допусне голяма грешка. Паралелът, който днес направи премиерът Кирил Петков, беше голяма грешка. Това заявих в отговор на журналистически въпрос в Сандански, където бях гост на празника на града.

Българската история е много дълга и имаме много примери, когато политици, не съобразявайки се с националните интереси, са взимали решения, които са довели до национални катастрофи. Така че по-внимателно с историческите паралели!

Бих искала да припомня на министър-председателя, че героите на национално-освободителното движение, на Априлското въстание не са "някакви хора", те си имат имена. За тях разказваме на децата си и се гордеем. Не съм чувала по-простовата позиция за Априлското въстание", написа вицепрезидентът в социалната мрежа.


 

Нашата позиция е последователна от първия ден на войната, каза още Йотова, цитирана от БТА.

Попитана за позицията й по темата за подпомагане на Украйна с оръжия и диалога през медии между президентската институция и правителството през последните дни, Йотова припомни, че в началото на инвазията в Украйна от страна на Русия, президентът Румен Радев събра всички представители на властта и на службите в страната, за да бъде изработена консолидирана българска позиция. Там войната беше определена като абсурдна, като агресия и тази позиция продължава да е валидна и до ден днешен, посочи Йотова.

„Аз не зная с какви аргументи правителството промени собствената си позиция по отношение на помощта с оръжие за Украйна. Само допреди няколко дни министър-председателят Кирил Петков казваше, че ако той е само Кирил Петков, би помогнал с военен начин на Украйна веднага, но като премиер ще се въздържи, защото са много сложни отношенията в коалицията и той трябва да постъпи отговорно“, каза още Йотова.

„Вчера подобна позиция от вицепремиера Асен Василев беше наречена позорна и беше квалифицирана, според мен изключително постоянната и категорична позиция на президента, по този недопустим начин“, допълни вицепрезидентът.

Илияна Йотова посочи, че по-тревожни са задълбочените противоречия вътре в самата коалиция. Днешният ден даде простор на противоречиви сигнали, което поставя България в една твърде деликатна ситуация, каза още тя.

"От една страна от София се чуха призиви да се сложи таван на цените на газа и да се възстановят договорите с "Газпром", същевременно другият вицепремиер - Асен Василев, от Брюксел заяви твърдо, че няма да има продължение на договорите с "Газпром", не може да има и таван на цените съответно, защото той смята, че може да бъдат договорени дори още по-добри цени за доставките", каза пред журналисти Йотова.

Вицепрезидентът изрази надежда в следващите дни да има единна правителствена позиция. Според нея в сряда, на извънредното заседание на парламента, ще има решение на Народното събрание по отношение на военната помощ за Украйна.

Добавете Вашия коментар

TOP