Египетски инвеститори ще превърнат санданското село Катунци в индустриален център

22 Май 2016 | 09:06
1 коментара
Общество
Египетски инвеститори ще превърнат санданското село Катунци в индустриален център

Египетски инвеститори ще превърнат санданското село Катунци в индустриален център. Трима инвеститори от страната на фараоните строят модерна фабрика за производство на медицински консумативи.

Не само местните хора, но и много другоселци, че и жители на Сандански следят как върви строителството. С надеждата, че ще намерят не просто работа в съвременно предприятие, но и ще получават добри възнаграждения. Тази фабрика ще промени коренно визията на селището. Ще даде първоначално работа на 150 души, а на по-късен етап - до 1-2 години, тук ще работят поне 300 души. Заводът ще произвежда десетки артикули медицински консумативи. По-голямата част от продукцията ще се изнася в чужбина, но ще се зарежда и родният пазар. „Ще решим проблема с безработицата не само в Катунци, но и в почти всички населени места наоколо”, казват местните хора.

Те са спокойни, че вече се вижда краят на строителните дейности. Десетки работници се трудят на обекта. Всички сгради са готови, остават само довършителни ремонти по водопровода, по канализацията. Ако не поискат нещо ново инвеститорите, то в края на месец юни всичко ще е готово. Повечето от машините вече са доставени и предстои оборудването на производственото помещение, което е на площ от 6 декара. Целият имот пък е 33,5 декара.

„Египетските собственици имат 12 такива предприятия в целия свят. Техни специалисти ще обучат наши работници. На това място имаше стари сгради, които ремонтирахме – хидроизолация, топлоизолация, боядисване”, разказва главният техник на строителната фирма Александър Стоянов.

Материалите, които се използват, са най-модерните на пазара. Не се прави никакъв компромис с качеството. Само за строителството, което започна през ноември 2014 г. и продължи година и половина, тримата египетски съдружници са похарчили 2 милиона евро. Общият размер на инвестицията им е за 6-7 милиона евро. Те закупили земята от фармацевтично предприятие. Периодично техни представители идват, за да нагледат как вървят строителните дейности. Поне от 20 години толкова голяма инвестиция нее е правена в региона.  Край производственото помещение са построени още няколко постройки. Складът е на площ от 1 декар, направени са помпено съоръжение, трафопост, котелно помещение. В началото отоплението ще е на нафта, но на по-късен етап ще се използва газ.

„Намалихме височината на тавана от 6 на 3 метра в производствения цех. Въздухопроводи ще издърпват мръсния въздух и ще вкарват чист, всички стени са с изолация. Изградихме и така наречената „стерилна стая”. В нея ще се влиза със специално облекло, а трансферът на материалите вътре ще става през пасбокс – въздушен шлюз, за да се гарантира тяхната чистота”, уточнява техникът на строителния обект.

Египетските собственици всеки ден получават информация и снимки по интернет, за да са в час как върви строежът. Построен е и резервоар срещу пожари, в самия цех са монтирани пръскачки, които да се задействат при нужда. В района са поставени пожарни хидранти. Производствената зала ще се охлажда от чилъри – огромни климатици. Осигурено е и видеонаблюдение в цеха. Инвеститорите ще могат да следят на мобилните си телефони какво се случва вътре и върви ли работата. Те ще са наясно всяка машина колко бройки произвежда за един час. При забавяне ще реагират веднага, за да разберат причините.

„Ще контролират целия процес на производство. Няма как да се мотаеш и да не работиш, защото на мига ще те усетят, че твоята машина не прави необходимите бройки”, твърди Александър Стоянов.

Другоселците вече се шегуват с жителите на Катунци и ги наричат фараони. Преведена от древноегипетски думата "фараон" първоначално означава "голям дом", "палат". В конкретния случай става въпрос за голямо предприятие. Затова прякорът на местните никак не е случаен. „Ние няма как да осигурим толкова работна ръка, ще се трудят тук хора от целия регион", казват те.

Египтяните решили да инвестират в селището, защото им харесало. Избрали за най-удачно за строежа мястото на стария предачен цех, който бил собственост на "Медика". "Аз съм пенсионер, но за младите тази фабрика е спасение, за да не избягат в чужбина. За да имат шанс за достоен труд в родината си, а не да се скитат немили-недраги зад граница", казва възрастен мъж от Катунци. Жители на селището пък са категорични, че трябва да предложат тримата египтяни за званието "Почетен селянин". Че такива инвеститори са кът, няма ги даже по големите градове, а той избра нашето село, аргументират се те. В египетската фабрика всичко е съобразено с европейските изисквания. Ще се осигурят добри и безопасни условия на труд, дано възнагражденията също са добри за нашите географски ширини, а не да са ни избрали заради евтиината работна ръка, както гърците, които имат шивашки цехове в региона, надяват се хората в село Катунци. Те вече започнаха обратното броене до пускането в експлоатация на фабриката. Защото вярват, че ще могат да се трудят като европейци в модерния завод на египтяните. И още много дълги години ще ги наричат „фараоните”.Kmta.bg

Добавени коментари

Фараона публикува:
22 Май 2016 | 16:28
Ще им докарат 2000 гюпци, т.е. египтяни, да облагородят местните...

Добавете Вашия коментар

TOP