Една трета от българите нямат пари за почивка

06 Май 2020 | 11:21
0 коментара
Бизнес

Една трета от българите не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома, показват данни на Евростат за 2019 г. През миналата година около 35% от населението не може да покрие разходите за отдих до една седмица. Делът на тези, които нямат пари, за да посрещнат непредвидими разходи, е подобен – 36.5%.

Най-малка е групата на българите, които не могат да си позволят месо и риба на масата на всеки два дни – делът тук е близо 28%, но с него сме лидери в Европейския съюз (ЕС). Общо 19.9% от българите живеят в материални лишения през 2019 г., показват още данните на Евростат.

- Реклама -

За последните 4 години обаче е налице спад от 14.3%. Така делът на ощетените спада от 34.2% през 2015 г. на 19.9% през 2019 г. Това ни прави и лидер по спад. След нас са Унгария (10.7% надолу) и Румъния (10.1% надолу). От Евростат поясняват, че причина за движението са материални промени в условията на живот. Като общ показател България е първа през миналата година.

След нас са Гърция и Румъния с дялове съответно 15.9% и 12.6%. На другия край на класацията са Чехия, Германия, Дания, Словения, Нидерландия и Финландия с нива между 2.4-2.7%. В България многочленните семейства (двама възрастни с 3 или повече деца) и жените, които живеят сами, изпитват най-големи материални лишения. Те държат дял от съответно 44.5% и 40.1%. След тях са самотните мъже (34.7%), самотните родители с деца (29.4%), двама възрастни с поне един от тях на възраст над 65 години (23%).

Домакинствата с едно дете живеят най-добре. От тях едва 10% изпитват затруднения при плащанията на различни разходи. Такава е тенденцията и в Европа – групата на двама възрастни с дете е най-малобройна и в Дания, Естония, Хърватия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словения и Словакия. В останалите страни като Белгия, Германия, Франция, Кипър, Нидерландия, Финладия и други най-малко засегната група е тази на домакинствата с поне по 1 възрастен на над 65 години.

Най-често домакинствата от един възрастен (независимо от пола), от възрастен със зависими от него деца, и от двама възрастни с 3 или повече деца са тези, които най-често живеят в лишения. Общият дял на хората с материални лишения в ЕС е 5.6%, като спрямо 2015 г. е налице спад от 2.8%.

Статистиката показва делът на хората, които не могат да покрият разходи за комунални нужди, за наем, за изплащане на ипотека, за едноседмична почивка извън дома, непредвидени разходи. Това са и хора, които нямат пералня, кола, телефон (включително мобилен телефон), цветен телевизор, отопление и не могат да си позволят да купуват месо, пилешко, риба или вегетарианските им еквавиленти на всеки два дни.

Добавете Вашия коментар

TOP