Един регистриран случай на заразен със СПИН има от началото на годината в Благоевград

01 Декември 2017 | 18:11
0 коментара
Общество

Само един случай на заразен със СПИН е регистриран в Благоевград за настоящата 2017 година.

Това заяви, директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ Веселка Мончева по време на пресконференция на Регионална здравна инспекция – Благоевград  по повод на Световния ден за борба със СПИН – 1 декември

Пред ученици и студенти , тя каза, че за последните 12 месеца са се изследвали 1463 души, а положителен е бил резултата само на един от тях.

„Това, което показват цифрите е успокояващо и в допълнение мога да ви информирам, че заразеният е разкрил самоличността си и вече се лекува“, каза Мончева. По думите й разпределени по пол, в процентно съотношение, 51 процента от изследвалите се са жени. 

„Останалата част са мъже, като най-много изследвани са във възрастовата група под 19 годишни, следвани от групата 25-29 гоишни“, каза Мончева. Тя припомни, че мобилният кабинет за изследване КАБКИС функционира от 2005, като до момента през него са преминали близо 30 хиляди души и само четирима са били с положителен резултат за наличие на вируса СПИН.

От РЗИ изтъкнаха и факта, че Благоевград е една от малкото общини в страната, в която има и успешно работеща общинска програма за превенция сред уязвимите групи. Като пример за добро сътрудничество, бе дадено и доброто взаимодействие межди здравната инспекция, община Благоевград и неправителствените организации.

След отчета, бе организирано шествие, в което се включиха ученици и студенти. То премина през централната част на Благоевград и завърши пред сградата на читалището, откъдето бе спусната голяма червена панделка – символ на Световния ден за борба със СПИН.

Добавете Вашия коментар

TOP