Един 1 млн. лева гаранция за свободата на Антон Божков

05 Март 2020 | 09:01
0 коментара
Криминално

Парична гаранция в размер на 1 млн. лева наложи Специализираният съд по отношение на сина на бизнесмена Васил Божков - Антон, съобщи Дарикнюз.

Парите трябва да бъдат внесени в срок от 10 дни.

 

Синът на Васил Божков беше привлечен като обвиняем за пране на пари по поръчка на организирана престъпна група, ръководена от баща му.

 

Според съдия Пенка Велинова има минимални доказателства, че Божков-син е извършил престъплението, в което е обвинен.

 

Според защитата на Антон Божков - адвокат Даниела Доковска, прокуратурата не е представила никаква конкретика по повдигнатите обвинения, предаде Нова тв..

Нямало яснота за какво имущество точно става въпрос, за което се твърди, че е трансформирано чрез пране на пари.

Освен това не било ясно къде в страната или чужбина е осъществявана незаконната дейност, както твърди прокуратурата.

 

Според адвокат Доковска има и разминаване между периода, в който е действал Антон Божков и този, в който е действала престъпната група на чело, на която е стоял баща му. Според адвокатката повдигнатото обвинение срещу Антон Божков е, „защото той е син на баща си”.

Прокуратурата контрира. Според тях Антон и Васил Божкови имали обща фирма. Капиталът й, според Търговския регистър, идва от заем.

Баща и син Божкови са съдружници в "Инфрахолдинг", чийто капитал е 58 млн.лева е формиран от вземания от различни дружества, свързани с Васил Божков. 

Този, който дава заем, и този, който е собственик на дружеството, е едно и също лице, твърди прокуратурата. И посочи: Схемата е чрез трансформиране на имущество, за което ние считаме, че обвиняемият е знаел, че е придобито по престъпен начин.

 

"Разследването е в изключително начален стадий, образувано е преди не повече от 10 дни”, заяви наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов.

 

От защитата на Божков стана ясно, че Антон Божков е отишъл на 17-ти февруари да си получи задграничния паспорт и тогава от служителката научил, че имал да забрана да напуска страната.

По делото бил разпитан свидетел на име Йордан Серафимов, който е инспектор в Националната полиция. Той казал, че била проучени оперативни сведения за съмнителни операции по сметки на Божков. Получени били и оперативни данни, че синът му може да се укрие в чужбина.

Преди месец прокуратурата съобщи, че фирми, свързани с бизнесмена, са ощетили държавата с 500 млн. лева непогасени данъци от хазартни игри.

 

В съда дойде и съпругата на Антон Божков - Ива Софиянска, която категорично отказа коментари пред журнaлистите
 

Решението не е окончателно. То може да бъде обжалвано пред Апелативния спецсъд до 12 март.

 

Днес прокуратурата разшири кръга от обвиняеми за участие в организираната престъпна група на Божков с още един човек. Под наказателна отговорност е привлечена Йоана Чолакова. Бившата секретарка и настоящ административен директор на ФК "Левски" е организирала срещи с иманяри, твърдят разследващите, предаде bTV. Пред съда Чолакова заяви, че недоумоява защо е обвинена при положение, че само е носила вода, кафета и папки. Все пак магистратите решиха, че Йоана Чолакова трябва да остане в ареста за постоянно.

 

 

Другият от групата - Александър Тумпаров, близък до бизнесмена Васил Божков, вече е внесъл гаранцията си от 1 милион и 500 хиляди лева.
Рекордната като парична стойност мярка за неотклонение бе наложена от прокуратурата, а след това потвърдена и от съда.

Тумпаров, който е собственик на ресторант "Грозд" и управител на казино "София", имаше на разположение 10 работни дни, за да събере огромната сума.
Той е част от организираната престъпна група, за която прокуратурата твърди, че е ръководена от Васил Божков.

 

Специализираният съд наложи гаранция от 1 милион и 500 хиляди и на Елена Динева, съпругата на Васил Божков. След обжалване на защитата и протест от прокуратурата Апелативният специализиран наказателен съд остави Елена Динева за постояно зад решетките. Апелативният специализиран съд постанови, че има достатъчно данни, за да се установи обосновано предположение за съпричастността на съпругата на Божков към престъпната дейност на ОПГ на мъжа ѝ.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP