ДЗЗД с участие на „Растер юг” поема укрепването на свлачището над пътя за Бачиново срещу 4,48 млн. лв.

07 Август 2021 | 20:33
1 коментара
Общество

ДЗЗД „БЛГ-2021” започва укрепването на  свлачището край пътя за местността Бодрост над Благоевград. Обединението, включващо „Растер-юг” ООД на Радослав Костов и Антон Муртов, „Геоконструкт” ООД, регистрирана в столицата от съдружниците Николай Михайлов и Христо Янков, и „Инфра кепитал” ЕООД на „Армо груп” ЕООД, управлявана от Петър Кичеец, ще проектира и изпълни сложния обект срещу 4 477 695.11 лв.

На второ място заради дадената с около 30 000 лв. по-висока оферта остана регистрираната в с. Бело поле „Грома Холд” ЕООД на Виктор Велев, която предложи цена от 4 507 233.60 лв. Прогнозната стойност на поръчката бе 4 687 233.60 лв. с ДДС, а срокът за изпълнението й е 150 дни.

В хода на състезанието по документи и оферти за укрепване на срутищния участък над път BLG 2061 (I-1) Благоевград – Бистрица – летовище Бодрост – местност Картала отпаднаха по различни причини другите участващи 2 фирми и 1 обединение – благоевградската „Вип Трейд енд билд” ЕООД на тотомилионера Николай Динков-Нинджата, софийското „Балканика Енерджи” АД на Аглика Георгиева и обединение „Миряна” ДЗЗД на благоевградската фирма „Монолитстрой – Чорбаджийски, Байкушев” ООД и софийските „Бондис” ООД на Кирил Ангелов и Венета Ангелова и „Полимеринжект” ЕООД на Емил Станчев.  

Укрепването се наложи, след като още през януари граждани сигнализираха за опасна пукнатина по склона над пътя за Бачиново. Тогава стана ясно, че отцепването се е получило след скъсване на вадата към парк Ловен дом още през 2008 г. Общината веднага поиска финансиране от правителството и седмица по-късно МС отпусна 4.7 млн. лв. за укрепване на най-опасните участъци, които при обрушване могат да затворят трасето към селата Горно Хърсово, Бистрица и местността Бодрост.

Поръчката бе обявена веднага като спешна и възложена с пряко договаряне на регистрираната в гр. Божурище фирма „Мега Хидрострой” ЕООД със собственик Зоран Костов, той обаче отказа да подпише договор и се наложи ново обявяване на поръчката, този път като публично състезание.

Решението укрепването на свлачището да се възложи на ДЗЗД „БЛГ-2021” е от 3 август 2021 г. и веднага след това в общинския център плъзнаха слухове за конфликт на интереси. Причината е, че единият от собствениците на „Растер юг” – Тони Муртов, е свекър на общинската съветничка Гергана Муртова, която още през юли месец бе обявена от новоизбрания кмет на Благоевград Илко Стоянов като човек от бъдещия му екип, отговарящ за Дирекцията по икономическо развитие и инвестиции в община Благоевград.

„Не виждам никакво основание за такъв конфликт, защото фирмите са подали документи още по време на предишния кметски екип, самата Гергана Муртова дори още не е встъпила в новата си длъжност, а и бъдещата й работа няма нищо общо с обществената поръчка, нито е била член на комисията по избор на изпълнител – коментира Илко Стоянов. – Ако е въпрос, сестрата на другия съдружник в същата фирма Радослав Костов – Олга, работи в община Благоевград от около 15 г. Прегледах поръчката и видях, че в крайна сметка обединението я е спечелило с цена и изборът им е логичен. Дори съм изненадан, че „Грома Холд” са класирани на второ място заради по-висока оферта, обикновено те печелят обекти с най-ниски цени и много техника и аз дори очаквах, че те ще поемат и свлачището”, коментира градоначалникът.в.Струма, Ваня Симеонова

Добавени коментари

ЗЛАТКА публикува:
07 Август 2021 | 21:32
МУРТОВ КАК ИЗЛЪГА ТОМОВ ЗА ИЗБОРИТЕ ДАЙ СВЛАЧИЩЕТО И ТИ ГАРАНТИРАМ ГЛАСОВЕ А СА КАКВО СТАНА

Добавете Вашия коментар

TOP