Дъщерята на депутатът от БСП Благоевград Н. Бошкилов, Виолетка : „ Мечтая за едно по-добро здравеопазване в България”

07 Октомври 2017 | 16:45
3 коментара
Общество

„Швеция е една от най-уредените страни в Европа”. Това сподели в открито интервю пред местен ежеденвник в Благоевград, Виолетка Бошкилова, дъщеря на депутатът от БСП в града, Николай Бошкилов.

Тя завършва висше - то си образование в Медицински университет – София през 2016 г. и отскоро работи в окръжна болница в шведския град Карлскрона.

Дъщеря е на депутата от БСП Николай Бошкилов и собственичката на логопедична клиника Сирма Бошкилова. 

По думите й, лекарската професия, която практикува в Швеция е обградена от почит и уважение. 

„Не може да става и дума за насилие над лекари, каквото напоследък много често става в България”, категорична е тя.

В интервюто си, Виолетка Бошкилова разкрива още, че подготовката и за заминаването в Швеция започнало преди три години:

„В България е много трудно да се намери учител, който добре да те научи на шведски език, но аз попаднах на най-добрите преподаватели в България и благодарение на общите ни усилия езикът в момента не представлява никаква трудност за мен. Сама си намерих работа тук, не съм използвала услугите на фирми или връзки. Свързах се лично с работодателя, след което ми бе дадена възможността да покажа какви знания и умения съм придобила по време на следването си в София и да заявя безусловното си желание за развитие. Бях одобрена, предложиха ми договор за работа, прецених, че ме устройва, и започнах”, заключва тя.

Това, което е направило най – силно впечатление на депутатската дъщеря обаче е,че грижата към болния в Швеция е издигната в култ.

„ Апаратурата и методите за ранна диагностика и проследяването на заболяванията са много по-модерни и успешни от българските. Тук болният пациент се изписва от болницата наистина когато е напълно здрав, за разлика от нашата система с клиничните пътеки. Болничните бази са удобни, а лекарите и сестрите са ведри и усмихнати, което се отразява добре и на пациентите. В Швеция всички пациенти са здравноосигурени и досега не съм попадала на случай да не се приеме пациент или да не се помогне на човек, който има нужда от здравни грижи. Системата, по която работим тук, е много по-ефективна и моите амбиции и планове са, като се върна у дома, да приложа на практика натрупания от мен опит и заедно с колегите да постигнем едно по-добро здравеопазване”, категорична е още Виолетка Бошкилова.

Добавени коментари

Донка Иванова публикува:
10 Октомври 2017 | 00:11
Адмирации за младата лекарка! Още едно доказателство, че българското висше образование все още има потенциал и качество. Но от това се възползват само мотивираните и сериозни студенти. А останалите припяват, че образователната ни система не я бива...Като в добрия стар анекдот, че за неуспешния полет на калпавата ракета космосът бил крив...
браво публикува:
08 Октомври 2017 | 08:27
Браво на момичето! Поздравления, към Божилов и семейство за прекрасната им дъщеря!
???? публикува:
07 Октомври 2017 | 23:10
Защо не отиде в Русия а замина за Европа? Не мога да ги разбера комунетата.

Добавете Вашия коментар

TOP