Дървата и пелетите в страната свършиха, цените скачат всеки ден

20 Октомври 2021 | 12:01
1 коментара
Бизнес
Дървата и пелетите в страната свършиха, цените скачат всеки ден

Складовете за дърва и пелети в цялата страна са празни. Десетки фабрики спряха, а цените скачат всеки ден.

Дефицитът се породил от лошото време – заради дъждовете извозването на дървесината от сечищата е трудно. Другата причина е истински взрив на търсенето. Хората са уплашени, че след Нова година цената на тока драстично ще скочи, и се запасяват с твърди горива, коментира “24 часа”.

Домакинствата, ползващи дърва за отопление, са 1 899 226 от близо общо 3 млн. у нас, а 1 244 068 се отопляват само на дърва. За един сезон средно се харчат по 8 кубика. Това означава, че една зима се използват около 6,5 млн. кубика, от които половината идват от държавните гори.

Най-бедната част от българите предпочита дървата. Търговци обявяват двоен скок на кубик.

В Благоевград най-много се търсят широколистни видове – дъб и бук, които се продават за 100 лв. кубикът, но ако са нарязани, цената скача с още 20 лв. Фирмите, които са складирали дърва в града, предлагат като бонус безплатен транспорт. В склада на горското стопанство широколистните дърва са около 90 лв. за кубик, но не са нарязани. Нарязаните и нацепени са с 10 лв. по-скъпи. Иглолистните нарязани струват 70 лв., а ненарязаните са 63 лв.

В други горски стопанства в региона не се предлагат нарязани и нацепени дърва. Купувачите трябва да платят разходите за транспорт, товарене и разтоварване. Така се стига до 100 лв. за кубик.

Още по-драстични са скокът и липсата на пелети. Това екоотопление в последните години е предпочитано от хиляди семейства.

Голямата изненада е, че през май тон от тях е струвал 370 лева. С днешна дата цената варира от 670 лева до космическите 940 лева. Анализът на търговците показва, че само за 5 месеца има близо 300 процента увеличение на пелетите.

Във вторник в складовете на “Топливо” в София предупредиха, че няма дърва и пелети и не знаят нито кога ще дойдат, нито на какви цени ще бъдат. На борсите за дърва във Варна например един кубик е 110 лева, като се очаква поскъпване. Ако се поръчат нарязани и нацепени от борса или склад, излиза доста по-сериозно в сравнение с горските стопанства, където цената за Варна и Добрич е 47 лева без включен транспорт.

В Пловдив повечето складове за дърва са празни. Там, където има, ги продават по списък и с предварителна заявка. Цената на кубик е 120 лева.

Няма дърва за огрев и в Пазарджик и така е от седмица. При търговците има списъци със заявки, които не са изпълнени. Цената варира от 105 до 120 лв. за кубик.

И в Смолян, където 70% от домакинствата се отопляват на дърва, има недостиг. На свободния пазар цената на кубик иглолистна дървесина е между 50 и 60 лв., а на широколистната – около 90 лв.

Няма дърва за огрев, защото дървесината отива при големите фирми, заяви търговка от Дебелец. Във Великотърновско цената на кубик е стигнала до 150 лв., а заявките се разсрочват за месец.

Днес земеделския министър Христо Бозуков се срещна с директорите на шестте държавни горски предприятия в страната.

На срещата бе заявено, че те ще осигурят необходимото количество дървесина за отоплителния сезон въпреки повишеното търсене през тази година.

От страна на министерството и горските предприятия била създадена своевременна и добре действаща организация за редовното предоставяне на дърва за огрев за лични нужди.

Добавени коментари

Veleto публикува:
21 Октомври 2021 | 09:25
Q karam buka na 70leva kobiko

Добавете Вашия коментар

TOP