Държавата спира износа на дърва заради сериозен дефицит

17 Август 2022 | 14:05
0 коментара
Бизнес
Държавата спира износа на дърва заради сериозен дефицит

България спира износа на дървен материал за трети страни.

Допуснат е сериозен дефицит на дървен материал в България, което ще доведе до повишаване на цените, но все пак няма риск за хората в селските райони, които използват това средство за отопление, да останат на студено. Това заяви пред bTV Явор Гечев, министър на земеделието в служебното правителство.

"Ясно е, че в момента има дефицит на дървен материал, а сме на края на лятото. Пропуснат е моментът да се прецени, че търсенето на дървен материал заради проблемите е нараснало три пъти", заяви Гечев. И обясни, че това неминуемо ще се отрази и на цените.

"Още днес ще се разпоредя да бъде спрян износът към трети държави", добави той. И прогнозира, че ще трябва поне месец за стабилизиране.

"Цената на кубик дърва е пазарна. Може да натиснем цената надолу що се отнася до селските райони", продължи той. И добави: "Няма риск хората в селските райони да останат на студено."

Гечев отказа да говори за други проблеми, оставени му като наследство в министерството. "Има много несвършена работа, но сега не искам да се спирам на нея. Когато вече не съм министър, ще кажа много нещо", заяви Гечев.

Той коментира и обвиненията от ръководството на БСП към него и другите двама социалисти, станали министри в служебното правителство на Румен Радев. "Странни са ми тези неща, които се случват. Да ме обвиняват във връщане на модела ГЕРБ в министерството на земеделието, не го разбирам. Недоумявам как може да бъда обвиняван", каза Явор Гечев.

Служебният министър разясни, че бившият директор на изпълнителна изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев не е уволнен, а сам е решил да напусне, като по информация към момента щял да става депутат от "Продължаваме промяната". Гечев бил с добри впечатления към От дни агенцията е с нов директор - Стоян Тошев.

"Който злоупотребява с горите, рискът да бъде хванат оттук-нататък ще е много по-голям", коментира Явор Гечев.

Добавете Вашия коментар

TOP