Държавата приключи с лечението на наркомани през май

15 Май 2015 | 11:55
0 коментара
Общество
Държавата приключи с лечението на наркомани през май

Този месец изтичат договорите за финансиране на места за лечение в платените програми за наркозависимости и никой не знае кога то ще бъде подновено, предаде кореспондентът на БГНЕС от Пловдив.

Макар и капка в морето, този начин за достъп до иначе скъпи програми, беше шанс за мнозина през годините, а бройките се финансират по Националната стратегия за борба с наркотиците. Миналата година имаше "мъртъв" период, в който старата Национална стратегия изтече, а новата все още не бе приета. Когато най-сетне това стана, бройките за финансиране пък бяха силно редуцирани. 27 души в момента се лекуват по този начин, а стандартът в психотерапевтичните програми изисква по-дълго време. Не само не е ясно кога ще бъде подновено финансирането, но и самият Национален център по наркомании, разпоредител на средствата ,няма бюджет.

Всичко това се случва на фона на все по-нарастваща необходимост от места за лечение. Д-р Иван Добринов, завеждащ Отделението за зависимости в Държавната психиатрична болница в Раднево каза за БГНЕС, че в последните години отделението е препълнено от младежи на възраст 18-20 години с ярки проблеми в поведението, наподобяващи остър психотичен пристъп. Групата на младежи под 18 години не е по-малка, но за тях пък няма дори този изход. Все по-често помощ търсят родители на деца на 14-15 години.

Другата тревожна тенденция е, че при употребяващите амфетамини момичетата са наравно с момчетата. Обикновено става дума за ученици, които след един-два епизода в училище биват изключвани, остават сами у дома и на грижата единствено на родителите си, които не знаят от кого да потърсят помощ.

Добавете Вашия коментар

TOP