Държавата е събрала над 4 млн. лв. от хазарта

20 Август 2015 | 07:39
0 коментара
Общество
Държавата е събрала над 4 млн. лв. от хазарта

Държавната комисия по хазарта е събрала над 4 млн. лв. годишни вноски от хазартните оператори за финансиране на превантивни и образователни мерки срещу порока.

Парите стоят неизползвани заради забавена наредба на МС, която министрите приеха на заседанието на правителството с 2 години закъснение. Приемането на правилата вероятно ще позволи организирането на конкурси за финансиране на проекти още тази година, пише в утрешния брой в. "Сега".

От 2014 г. всички хазартни оператори у нас са длъжни да правят годишни вноски за финансиране на проекти на неправителствения сектор за превенция и лечение на хазартната зависимост. По закон организаторите на онлайн залагания правят годишна вноска от 50 000 лв., организаторите на игри в казино - 10 000 лв., всички останали хазартни оператори внасят еднократно 5000 лв. По този ред за 2014 г. са събрани 2.164 млн. лв., други 2.2 млн. лв. са внесени от хазартните оператори през 2015 г. От комисията по хазарта твърдят, че няма оператори, които не са направили вноските в определения от закона ежегоден срок - края на март.

Вече втора година обаче парите стоят неизползвани, защото държавата не можеше да каже кой и как точно да разпределя средствата. Според първоначалните текстове в закона за хазарта, приемани при кабинета "Орешарски", редът за изразходването на сумите следваше да се определя еднолично с наредба на министъра на финансите. Такава проектонаредба се появи, но така и не бе приета заради предсрочното падане на кабинета. В нея бе предвидено проектите да се класират от подкомисия към комисията по хазарта със силно представителство на хазартните оператори. От тях се очакваше да излъчат трима от четирима външни експерти към 7-членната комисия. Останалите 3-ма членове следваше да са от държавната комисия.

Новото Народно събрание прецени, че в определянето на правилата за изразходване на средствата трябва да участва не само финансовият министър, но и министрите на здравеопазването и спорта. Така наредбата е повторно пренаписана, а в комисията за класиране на проектите вече няма да участват представители на хазартните оператори. В 7-членната комисия са включени трима души от ДКХ и четирима представители на МФ, МОН, МЗ, Министерство на младежта и спорта. Всяка година до 30 април комисията ще публикува годишен план за финансиране на проекти в три области - предпазване на младите хора от хазарт, превенция и лечение на хазартна зависимост и провеждане на социалноотговорна реклама. Във вида, в който е предложена за обсъждане, наредбата обаче позволява двувластие при определянето на насоките за кандидатстване. Тя хем задължава комисията да гласува такива при всяка конкурсна процедура, хем в преходни разпоредби овластява финансовото министерство да изготви насоки за кандидатстване, методики за оценяване на проектните предложения, правила за мониторинг на изпълнението. Не е ясно кога ще са готови тези насоки, защото окончателният вариант на наредбата още не е публикуван. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP