През 60-те години на миналия век хранително-вкусовата промишленост в САЩ прикрила данни от изследвания върху животни, предполагащи че захарта може да бъде много вредна.

Това показва вътрешна документация, разкрита от изследователи в Калифорнийския университет и цитирана от „Ню Йорк Таймс”. Случаят е доказателство за трайните усилия на „захарния” бизнес да заблуждава обществеността, за да защитава икономическите си интереси, коментира вестникът.

 

Въпросните опити са проведени през 1968 г. със средства на търговската група „Sugar Research Foundation”. Целта била чрез опити върху животни да се разкрие връзката между захарта и сърдечното здраве.

Изследването обаче показало, че консумирането на захар в определени количества може да причини не само кардиологични проблеми, но и рак на пикочния мехур. В този момент поръчителите спрели по-нататъшните изследвания и не публикували резултатите.

От захарната индустрия дълго време настояват, че основният им продукт няма съществена роля в причиняването на затлъстяване, диабет или сърдечни заболявания. Противното твърдят редица независими изследвания.

Документи отпреди 50 години са важни именно като доказателство за десетилетната стратегия на самата индустрия да подценява ефектите върху здравето от консумацията на захар, смята д-р Стантън Гланц, автор на новия доклад.

От „Sugar Association”, наследници на „Sugar Research Foundation”, наричат разкритията „колекция от спекулации и предположения относно събития, случили се преди почти 5 десетилетия, извършени от изследователи и финансирани от отделни лица и организации, които са известни критици на захарната индустрия”.

Изследването е финансирано от Националния здравен институт на САЩ и частната фондация на Лора и Джон Арнолд. Последната организация и преди е давала пари, за да подкрепя по-голямото облагане с данъци на напитките, съдържащи захар.

От индустриалната асоциация изтъкват, че „умерената консумация на захар е част от балансиран начин на живот” и ще продължат да подкрепят изследвания на ролята, която захарта има в храненето.

Откритите документи са доказателство за съществуването на кампания на захарната индустрия през 60-те, целяща да контрира „негативното отношение” към продуктите им. Предишни разкрития са показвали, че тя е включвала поръчкови изследвания в Харвард. Изводите от тях подценявали връзката между захарта и сърдечните заболявания.  

Изследванията, разкрити през този месец, са извършени от английския учен У.Ф.Р Поувър от Университета в Бирмингам. „Sugar Research Foundation” поискали от него да изпробва върху лабораторни мишки и морски свинчета дали определени стомашни бактерии реагират на  захарта по начин, който после има зловреден ефект върху здравето.

Първоначалните резултати показали, че в организма на плъховете се появили високи нива на ензими, които други изследвания по това време определяли като свързани с повишен риск от сърдечни заболявания и рак на пикочния мехур.

Изследването на Поувър обаче било прекратено преди той да може категорично да докаже първоначалните твърдения. В крайна сметка изследването не произвежда никаква научна публикация, като причината е неясна. Самият учен отдавна е починал.

От днешната асоциация твърдят, че изследването е прекратено, защото не е било направено в срок, превишило е бюджета и е съвпаднало с преструктуриране в самата организация.

Изследователи обаче смятат наличните документи за достатъчно доказателство, че индустрията не е искала продължаване на изследванията на Поувър.