Дългогодишен проблем с отвеждането на дъждовна вода от планина Беласица ще бъде решен

18 Юли 2023 | 16:27
0 коментара
Общество
Благоевград
Дългогодишен проблем с отвеждането на дъждовна вода от планина Беласица ще бъде решен
Решение на огромна част от проблема с дъждовната вода от планина Беласица, която залива улици в немалка част от град Петрич, е намерено от Общината, съобщават от администрацията.

При по-сериозни валежи се нанасят сериозни щети върху уличната инфраструктура и имущество на граждани, последно това се случи през в края на 2021 година и през м. септември на 2022 година. Най-засегнати са ул. "Славянска“, ул. "Беласица“, ул. "Васил Кънчев“ и ул. "Кочо Мавродиев“. Калните маси заливат винаги и двора на Първо основно училище "Кочо Мавродиев“. Изготвен е проект от хидроинженер за изграждането на охранителен канал за отвеждане на дъждовната вода и съоръжение за задържане на пясък и чакал. 

Проблемната зона, в която трябва да се построи новото съоръжение, се намира в частен имот в м. Яворите. Собственикът на имота Ангел Пешев е дал съгласието си охранителният канал да бъде изграден, като се учреди безвъзмездно право на строеж в полза на Община Петрич. Предложението вече е внесено за разглеждане в Общински съвет – Петрич. Очаква се произнасяне и на заседание. 

По този начин ще се подходи и спрямо другите невралгични точки, резултат от голямата денивелация и обширна водосборна област на планина Беласица, за да не се стига до заливане на улици и жилища в града.

Добавете Вашия коментар

TOP