Дългите празници може да отключат депресия

24 Септември 2016 | 07:28
0 коментара
Любопитно
Дългите празници може да отключат депресия

Чувстваме се отпаднали, изморени, не ни се става дори от леглото. Това ли са признаците на депресията? Има ли тя сезонен характер? Влияе ли й редуването на работни с много почивни дни? Можем ли да я избегнем? По тези и други въпроси потърсихме психиатъра д-р Веселин Герев, пише "Стандарт". Той е специализирал психиатрия в психодиспансера в Пловдив, работил е като консултант към Военна болница и ДКЦ "Св. Врач". Специализирал е в Университетска клиника Франкфурт на Майн - Германия.- Д-р Герев, вярно ли е, че сезонът на депресиите е през есента?

- По принцип сезонът на депресиите започва сега, когато имаме 3-4 мрачни дни и започва да вали. Липсата на слънце води до намаляване на серотонина - веществото на спокойствието, тонуса и настроението. Ниското ниво на серотонин пък предразполага към депресия. 

- Това значи ли, че всеки е уязвим към сезонната депресия?

- Не всеки човек бива в сезонна депресия. Това са хората, които по принцип са натрупали напрежение последните година-две и са имали депресивни нагласи през миналата зима. Обикновено през пролетта при смяната на сезона и при засилването на слънцегреенето, нивата на серотонин се стабилизират и през лятото всички хора се чувстват добре. Имат повишен тонус, добро настроение, спят спокойно, животът им е цвете. Като започне мрачното време и нивата при тези хора са били колебливи, съответно те падат и обикновено дори самите ми клиенти си казват: "От два дена не се чувствам комфортно, нямам тонус, нямам настроение, мрачно ми е в главата, лоши мисли ми се въртят". Това е сезонността на депресията, която аз наблюдавам вече в последните 20 години. 

- При такъв богат опит, можете ли да кажете има ли връзка депресията със социално-икономическите аспекти на живота ни? 

- Имаше един период, в който напрежението, натрупано в хората, беше много голямо и тогава смея да твърдя, че депресията си беше загубила сезонността. Това беше в годините на голямата криза през 1996-1998 година, когато българите бяха натиснати от икономически и от социални проблеми. Това продължи докъм 2002 - 2003 г. След това горе-долу постабилизирахме с антидепресанти страдащите от по-сериозни форми на депресия. И оттогава насам има наистина редуване на сезони при граничните състояния. 
- Като говорим за сезонност, може ли да се каже, че септември е месецът на депресиите, защото отпуските са минали и настройваме организма си на работна вълна?
- Всеки индивидуално понася напрежението. По принцип хората с натрупано нервно напрежение, не изпадат веднага в депресия. Обикновено минава година и половина-две, докато се задействат депресивните нагласи. Освен това стресът след отпуск е съвсем друго нещо, което касае психиката ни. Има различни фактори. Обикновено това е краткостта на отпуска, необходимостта от пет дни за настройване на вълна на почивка, после първите пет от работния цикъл за обработване, и остават за отпуска около седмица, в които човек не може, разбира се, пълноценно да си почине. Вследствие на това, че динамичният му стереотип много по-трудно се настройва от една вълна на друга.

- Това трудно пренастройване важи ли и за натрупването на няколко почивни дни, както се случва през септември?

- Абсолютно. Това разстройва тотално работния ритъм. Психиката на човека е настроена на вълна 8-8-8, т.е. да има около 8 часа натоварване и работа, 8 часа свободно време и да спи около 8 часа. Всяко едно нарушаване на този вътрешен биологичен часовник - удължен работен ден, наднормени работни часове и липса на сън, води тотално до разстройване и фактор за развитие на стрес и на депресия. След това следва другият ритъм 5 на 2 - т.е. на пет работни дни трябва да се падат два дни почивка. Почивка означава тотална смяна на дейностите. Почивните дни, когато са с отработване, е много лош вариант. И когато са повече, пак е лош вариант. Защото лъжат психиката, настройват я на вълна "отпуска" и докато свикнете с едното, трябва да обръщате на другото.

Смяната на часовото време също ли влияе на психиката?

- Вредно е и в двете посоки. Дори ние инициирахме един комитет преди години да премахнем смяната на часовото време, тъй като е ужасно вредно, но се оказа, че това решение трябва да се вземе на ниво ЕС. Правил съм проучвания в България, въз основа на едни изследвания, които бяха на шведския Кралски медицински институт в Стокхолм. Прочетох една много интересна информация, че в понеделник, след смяната на часовото време в едната или в другата посока, съответно броят на инфарктите, на инсултите, както и на потърсилите спешна помощ по повод на сърдечно-съдови оплаквания, нараства с 50%. Нашите кардиолози скочиха и казаха - това не е така. После като си преброиха прегледите се оказа, че ако нормално идват около 30-40- човека, в понеделник след смяната на часовото време, идват около 65. Тогава се съгласиха с мен. В момента сменяме часово време само в ЕС, САЩ и Канада, никъде другаде.

- Как най-често се проявява депресията?

- В градация на състоянието ситуацията върви по следния начин - напрежение, стрес, лека форма на депресия, после средна, а накрая тежка. Един от първите симптоми на стреса е безсънието. Т.е. човек вечер заспива трудно, често се събужда през нощта и след това следва едно ранно събуждане сутринта към 4,30-5 часа, от което няма заспиване и съответно през целия ден го тресе напрежение и безпокойство, става нервен и раздразнителен, започва все по-трудно да си върши ежедневните задължения. Неща, които прави обикновено с лекота, започват да му костват усилия. Това са едни от първите симптоми за това, че стресът е налице. После започват едни интересни телесни симптоми като - покачване на кръвното налягане, сърцебиене, за което се ходи при кардиолог, изтръпвания на ръцете и краката, за което се ходи при невролог. Това са все симптоми, които показват, че напрежението вече е натрупано и то работи по посока на бутане на нивата на серотонина. Сутрин, след като се събудим, ни е тегаво, не ни се става, все ни е едно какво се случва около нас и накрая вече започват депресивните нагласи- мисли в депресивен стил, разиграване на сценарии за неща, които човек е вършил с лекота и т.н. Това са едни от най-ранните маркери на депресията.

- Кога трябва да се потърси медицинска помощ?

- Когато започне това състояние да пречи на човека да функционира правилно. Защото в началото симптомите са епизодични. Те идват и си отиват на големи интервали, докато се стабилизира състоянието. Като стане вече непоносимо, да започне да пречи на работата, на комуникацията с хората, на семейството, това тотално понижава качеството на живот, време е човек да потърси помощ. Защото оставено на автопилот, самото състояние се влошава около теб. 

- Какви съвети бихте дали за превенция на депресията?

- Повече серотонин. Как да се предпазим? Първо, да се ограничаваме да работим в рамките на осемте часа и по-малко. Вторият вариант - излизайки от работата, човек вече да приключи с тормоз на психиката с работни въпроси. Това в момента го въвеждат във Франция и в Швейцария. Там строго ще се наказват работодателите, които се обаждат на служителите си и им пращат имейли в извънработно време. Това е вариантът, към който ще се върви. Идеята е човек, излизайки от работа, да настрои психиката на някаква друга вълна, да започне да разпуска. Дали ще прави разходка в парка, дали ще се среща с приятни хора, дали ще пие кафе и ще гледа в една точка, дали ще спортува и ще се занимава с някакви хобита, това си е негова работа. И е много важно да се наспива.

- Как може да се контролира сънят? Сещам се за ранно лягане, проветряване и броене на овце?

- В началото, когато не е толкова напреднало състоянието, може да се приема мелатонин, който е естествен хормон на съня, за да може човек да влезе в сън. То се води хранителна добавка. Това е вариант. Нищо останало като ранно лягане, проветряване и броене на овце не помага. Това са биохимични процеси, които касаят биологичния часовник и се регулират по биохимичен път. Ако се мине тази фаза нататък, трябва просто да започне приемане на медикаменти. Т.е. да се търси специалист. 

- Възможно ли е чрез специфично хранене да се справим с депресията. Някои хора подобряват настроението си с шоколад, други пък избягват кофеин?

- Не. И това не върши толкова работа. Като се задейства състоянието, със и без кофеин то си върви.

- Помагат ли йогата и автогенният тренинг?

- Не. Ако вашата кола няма гориво, ще й помогне ли да тръгне, като я закарате на автомивка? Това са биохимични дефицити, които по принцип не могат да се контролират с волята на съзнанието и автогенния тренинг. Трябва да се работи още преди началото на силния стрес с тези техники, за да се сваля някакво напрежение. Но ако човек изпадне във "варианта на трите осмици", тогава напрежението се крепи доста по-дълго време.

- Да разбирам ли, че съветът ви е да не посягаме веднага към хапчетата?

- Да. Но когато положението стане нетърпимо, това е спасението, защото рисковете са инфаркт, инсулт и инвалидизиране.БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP