Дълг от 8,5 млн. лв., натрупан от екипа „Камбитов” към РИОСВ , постави на колене община Благоевград

07 Юни 2021 | 22:38
1 коментара
Общество

Община Благоевград  се принуди да обезпечи с новите социални жилища публично задължение в размер на 8,5 млн. лв., натрупано в периода 2012-2019 г. при управлението на бившия кмет Атанас Камбитов към Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Дългът е заради неизплатени такси по Закона за управление на отпадъците. Публичният изпълнител е поискал от общината да му предостави  активи, които са частна общинска собственост, за обезпечаване на публичното вземане.

„Публичният изпълнител към НАП не пита никой и не иска от никого разрешение, ние сме длъжни да предоставим списък с активи, от който за обезпечение бяха посочени социалните жилища в трите нови блока в кв. „Освобождение“ и автомобилният парк на общината“, обясни вр.и.д. кмет на община Благоевград Ясен Попвасилев. „Това не нарушава проекта, по който тези жилища бяха изградени, те са частна общинска собственост и в програмата и договорите няма изискване при подобна ситуация да се пита управляващия орган“, допълни той.

Подготвен е 10-годишен  погасителен план, който ще се внесе за одобрение от ОбС на сесията в края на юни и заедно с него ще се уведомят общинските съветници за действията на публичния изпълнител. „Бързото подписване на погасителен план за изчистване на задълженията към държавата е от изключителна важност за жителите на общината. Докато това не стане, не можем да придвижваме важни проекти като сондажа в с. Мощанец, защото от Басейнова дирекция не дават разрешение без удостоверение за липса на задължения, блокирано е кандидатстването ни по всички програми на Бюрото по труда по същата причина и др. Общината е поставена „на колене“ от предишната управа и местният парламент сега ще трябва  заедно с погасителния план да коригира и бюджета на общината, тъй като тези разходи не са предвидени, а само лихвата на ден е 1460 лв.“, заключи вр.и.д. кмет Ясен Попвасилев.

От Общинска администрация уточниха още: „Екипът „Томов” успя да намали дълга, натрупан от бившия кмет Камбитов към Регионалната инспекция по околната среда  и водите  с 3 млн. лв., от 8,5 млн. лв. на близо 5,5 млн. лв. Интересното е, че през 2017 г. РИОСВ уведомява Камбитов, че ще предприеме действия по принудително събиране на вземанията, но по някаква причина не са го направили до края на мандата му. За неочакваната финансова тежест се разбра малко след кметските избори в края на 2019 г., когато РИОСВ предявиха претенциите си пред новата градска управа и предадоха вземането на НАП. Публичният изпълнител предпрема действия по 195 от ДОПК, като кметският екип на инж. Румен Томов обжалвал вземането заради изтекла давност и данъчните намалили размера на дълга от 8,5 млн. лв. на 7,1 млн. лв. Общината обжалва и новата сума вече пред Административен съд, който приема възраженията и коригираният дълг към момента е малко над 5,5 млн. лв.”, уточняват още от Общинска администрация.в.Струма

Добавени коментари

ОБЩИНАР публикува:
08 Юни 2021 | 13:02
ЕХА,ЩО БЕЛЯ НИ ДОКАРА ТОВА КРАДЛИВО ДОКТОРЧЕ!

Добавете Вашия коментар

TOP