Дъждовно време ни чака и през новата седмица

02 Юли 2023 | 18:08
0 коментара
Любопитно
България
Дъждовно време ни чака и през новата седмица

Оправдаха се очакванията за валежи и гръмотевици вчера - на картата са изобразени мълниите, паднали по часове, районите в жълто, в следобедните часове, а в червено вечерта. През нощта най-много е валяло в Кнежа - 15 л/кв.м, както и в Благоевград - 13 л/кв.м.

Валежи, гръмотевици и градушки се очакват и днес в много райони от страната. По-значителни, до 50 л/кв.м, ще са в Западна и Централна България, но вечерта на места и в Източна ще превали и прегърми. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще бъде слаб.

Максималните температури ще са от 26°-27° на места по високите западни полета до около 34° на изток, в София около 26°.

Превалявания ще има и през нощта, все още на места в източната половина от страната, докато в западните райони ще се изясни. Ще духа слаб северозападен вятър, който в следобедните часове ще се усили до умерен.

През втората половина на деня на места все още в Източна България и в планинските райони ще превали и прегърми. В останалата по-голяма част от страната ще бъде слънчево. Максималните температури ще бъдат между 27 и 32 градуса, в София около 27°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, на места ще превали, в отделни райони и ще прегърми. Преди обяд ще духа до умерен северозападен вятър, който постепенно ще се ориентира от изток и ще отслабне. Максималните температури ще бъдат между 25 и 28 градуса. Температурата на морската вода е 22°-25°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

В планините облачността ще е по-често значителна. На места ще превали, след обяд в отделни райони и ще прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури в курортите ще са от 17° на Алеко до 20° в Боровец и Пампорово.

След слънчевото утро през втората половина на деня и над Балканите ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. До вечерта явленията в повечето райони ще затихнат.

През новата седмица температурите у нас ще останат в широки граници, чувствително по-високи до около 35° ще са в Източна България. Във вторник ще бъде слънчево с изолирани превалявания главно в планините. По-съществени следобедни валежи, гръмотевици и градушки се очакват в сряда и четвъртък в западната половина от страната, а в петък и в източната.

Добавете Вашия коментар

TOP